Αφορολόγητο και μεταρρυθμίσεις στις συμπληγάδες Γερμανίας-ΔΝΤ

Αφορολόγητο και μεταρρυθμίσεις στις συμπληγάδες Γερμανίας-ΔΝΤ

Το πρώτο μεγάλο crash test για το ελληνικό σχέδιο της επόμενης μέρας λαμβάνει χώρα αύριο στη σύνοδο του EuroworkingGroup. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα το παρουσιάσει προφορικά, αλλά και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που ήδη αποτυπώνονται, καθώς σε μία πρώτη μορφή το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται ήδη στα χέρια των δανειστών.

Η σύνοδος έχει ειδική σημασία γιατί θα προετοιμάσει δύο κομβικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν μέσα στο μήνα: τις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Εαρινής Συνάντησης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στο οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην τελική του μορφή το σχέδιο από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ έχει ήδη προαναγγείλει ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο με ταξίδι στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Όλαφ Σόλτς.

Το ελληνικό σχέδιο έχει 3 άξονες (δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεων και κοινωνικό). Σε έκταση, προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα βασικό κείμενο που φτάνει τις 50 σελίδες αλλά συνοδεύεται από παραρτήματα.

Γερμανία και ΔΝΤ

Αποτελεί τον “καμβά” βάσει του οποίου θα σχεδιαστεί η μετά- μνημονίου εποπτεία, αλλά και τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα επιβληθούν τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική πλευρά περιμένει “πυρά” τουλάχιστον σε 2 μέτωπα αναφορικά με το μεταμνημονιακό αυτό σχέδιο:

1. Στο δημοσιονομικό πεδίο αύριο θα υπάρξει μία πρώτη γεύση για τη θέση του ΔΝΤ που προς το παρόν φέρεται να επιμένει σε εμπροσθοβαρή εφαρμογή (από το 2019) του μειωμένου αφορολόγητου (χωρίς μάλιστα την εφαρμογή των αντίμετρων). Στόχος των θεσμών της Ε.Ε. είναι έως την υπουργική σύνοδο της 27ης Απριλίου να υπάρξει μία πρώτη “σύγκλιση” με το Ταμείο και αυτή θα σηματοδοτηθεί από τις τελικές ανακοινώσεις για τα δημοσιονομικά του 2017 (ορίστηκαν για στις 23/4 και θα γίνουν από την Eurostat), ενώ οι προθέσεις του ίσως αποτυπωθούν και στις εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία που αναμένονται τις επόμενες ημέρες από το ΔΝΤ.

2. Στο διαρθρωτικό πεδίο, όπως παραδέχθηκε και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ “είναι προφανές ότι μερικές χώρες μάς εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (κάποιους όρους). Το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι”. Η θέση του γερμανικού άξονα αναμένεται και αυτή να ξεδιπλωθεί από αύριο με την ελληνική πλευρά προς το παρόν να αποδέχεται μόνο “ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveyance), με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνου που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό κ.λπ.)”. Ωστόσο ήδη υπάρχουν ανησυχίες για την καθυστέρηση της 4ης αξιολόγησης και τα “βάρη” που αυτή μπορεί να δημιουργήσει στα προαπαιτούμενα που θα μεταφερθούν για το… μέλλον.

Παράλληλα υπάρχει και το κοινωνικό σκέλος του ελληνικού σχεδίου. Περιλαμβάνει πράξεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή σχέδιο αντίμετρων που θα αντισταθμίζουν τις περικοπές σε συντάξεις/ΕΚΑΣ κλπ, οι οποίες φέρεται ότι ήδη προκαλούν την αντίδραση των δανειστών. Και το σχέδιο, στην τελική του μορφή, θα πρέπει να “περάσει” και μέσα από τον κομματικό μηχανισμό που επιθυμεί πολύ ισχυρότερα αντίμετρα από αυτά που ήδη αναγράφονται….

Τα προαπαιτούμενα, το χρέος και το γαλλικό κλειδί

Πέρα από την μάχη για το σχέδιο της επόμενης ημέρας αύριο θα τεθούν επί τάπητος τα σχέδια για το χρέος και για το γαλλικό κλειδί αλλά και η πρόοδος αναφορικά με την 4η αξιολόγηση. Αν ισχύει ακόμη ως ορόσημο η 21η Ιουνίου (σ.σ. που έχει θέσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί ως το τέλος χρόνου για τη συνολική πολιτική συμφωνία), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιεί περίπου 1 προαπαιτούμενο κάθε μέρα για να μην “παρεκκλίνει” του στόχου. Πολύ στενά είναι τα χρονικά περιθώρια και για μία συμφωνία στη σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η “κάθοδος” των κλιμακίων των θεσμών αναμένεται προς το παρόν το Μάιο (εκκίνηση διαπραγματεύσεων στις 8 ή στις 15 Μαΐου) αν και δεν αποκλείεται τεχνικά κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα πολύ νωρίτερα (από τις 23 Απριλίου σύμφωνα με ένα σενάριο) για να αρχίσει η προετοιμασία.

capital.gr