Αφγανιστάν: 23 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: 23 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν σε πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις στο Αφγανιστάν το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι, η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων στη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο.

Στη μεγαλύτερη επίθεση, οι μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν σε μια στρατιωτική βάση στη δυτική επαρχία Farah για μια νύχτα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 στρατιώτες.

“Χθες το βράδυ, μια μεγάλη ομάδα μαχητών επιτέθηκε σε μια στρατιωτική βάση στην περιοχή Bala Buluk του Farah. Δυστυχώς, χάσαμε 18 στρατιώτες, ακόμα δύο τραυματίστηκαν και στάλθηκαν περισσότερες ενισχύσεις στην περιοχή “, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας, Daulat Wazir, όπως μεταδίδει το AFP.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Ο αναπληρωτής επαρχιακός διοικητής Younus Rasooli δήλωσε ότι οι αρχές είχαν στείλει αντιπροσωπεία στην Bala Buluk για να διερευνήσουν την επίθεση.

Σε άλλη επίθεση, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στην διπλωματική περιοχή της Καμπούλ κατά την πρωινή ώρα αιχμής, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα πέντε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Nasrat Rahimi, στΟ AFP.

“Στις 8:30 π.μ., ένας πεζός βομβιστής αυτοκτονίας, καλά ντυμένος με μια γραβάτα επάνω, εντοπίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου. Ανατίναξε τα εκρηκτικά του, σκοτώνοντας τρία και τραυματίζοντας άλλα πέντε άτομα”, είπε, επικαιροποιώντας έναν παλαιότερο απολογισμό.

Μια πηγή ασφάλειας που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι η έκρηξη έγινε κοντά σε μια ένωση που ανήκει στην Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS), την αφγανική υπηρεσία πληροφοριών. Η ένωση NDS βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πρεσβεία.

“Οδηγούσα τριγύρω, όταν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη και τα παράθυρα του αυτοκινήτου μου έσπασαν. Είδα πολλούς τραυματίες στο δρόμο κοντά μου”, δήλωσε ένας μάρτυρας στην Tolonews TV προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν από τότε κατακλύσει την περιοχή, κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χώρο της επίθεσης.

Τον Δεκέμβριο ένας πεζός επιτιθέμενος αυτοκτονίας έτρεξε κοντά στην ίδια ένωση, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι πολίτες.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την τελευταία επίθεση στην Καμπούλ, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στο Αφγανιστάν για πολίτες.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι μαχητές έχουν εισβάλει σε πολυτελές ξενοδοχείο, βομβάρδισαν έναν πολυσύχναστο δρόμο και εισέβαλαν σε στρατιωτικό συγκρότημα στην πρωτεύουσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 130 ανθρώπους, καθώς η πόλη παραμένει σε άγρυπνο φόβο για περαιτέρω βία.

Φώτο: AFP