Αυτοψία στη Χαλκιδική: 12 χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά και …μυαλό δεν βάλαμε! (Video)

Αυτοψία στη Χαλκιδική: 12 χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά και …μυαλό δεν βάλαμε! (Video)

12 χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη φωτιά της Χαλκιδικής. Εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου και έσβησε στις 21 του ίδιου μήνα του 2006. Τότε από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς!

12 χρόνια μετά  θα έλεγε κανείς ότι μυαλό δεν βάλαμε, αφού η ανυπαρξία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς στη Χαλκιδική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου με τις παθογένειες  του συστήματος να συνεχίζουν να διατηρούν τις παγίδες θανάτου στη περιοχή παρά τις προσπάθειες του τοπικού δήμου.

Το Reportplus.gr πήγε στο Πευκοχώρι και κατέγραψε με τον φακό του δημοσιογράφου Χρήστου Καραγιαννόπουλου την κατάσταση, που δυστυχώς είναι παρόμοια με το 2006, τότε που εκατοντάδες άτομα είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες αφού οι προσβάσεις στη θάλασσα ήταν φραγμένες από ιδιοκτησίες.

 

 

Το 2006 και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που έσπασαν φράχτες και καγκελόπορτες, οι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βρει δίοδο διαφυγής στη θάλασσα. Σήμερα η κατάσταση, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο βίντεο, παραμένει σχεδόν η ίδια με τότε. Χιλιόμετρα ακτής με ιδιοκτησίες, φράχτες, καγκελόπορτες που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

 

 

«Από το 2013 προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις προσβάσεις» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας, Θανάσης Κόντος «Γενικά η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όμως δεν είναι η ιδανική, αφού η νομοθεσία δεν βοηθάει την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά που πρέπει».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε 300 μέτρα θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προς τη θάλασσα ανάμεσα από τις ιδιοκτησίες, κάτι όπου όπως θα διαπιστώστε στο βίντεο δεν τηρείται!

 

 

Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις διανοίξεων που επιχείρησε ο δήμος Κασσάνδρας και αποκαλύπτει ο κ. Κοντός: «Την Πέμπτη προχωράμε στη διάνοιξη μιας ακόμα διόδου στη Χανιώτη. Προσπαθούσαμε από χρόνια να το πράξουμε και εμπλακήκαμε σε έναν δικαστικό αγώνα με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Τόσα χρόνια καθυστέρηση για το αυτονόητο, αφού οι ιδιοκτήτες προχωρούσαν συνεχώς σε ανακοπές. Τελικά το θέμα λύθηκε και την ερχόμενη Πέμπτη θα προχωρήσουμε στη διάνοιξη».

 

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στο Πευκοχώρι υπολείπεται ακόμα η διάνοιξη μιας ακόμα διόδου που καθυστερεί λόγο νομικών περιπλοκών.

«Το πρόβλημα είναι με τη νομοθεσία» εξηγεί ο αντιδήμαρχος «Πριν από χρόνια ο νόμος 1337 απαγόρευε τις περιφράξεις 500 μέτρα από την ακτή. Στη συνέχεια όμως ήρθε ο νόμος 4041/11 που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων περιφράξεων. Σκεφτείτε λοιπόν ότι ο δικός μας, αλλά και κάθε  δήμος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους κολλήματα που έχουν να κάνουν με την υφιστάμενη νομοθεσία».