Αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης κατέλαβαν το Άντεν

Αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης κατέλαβαν το Άντεν

Αγωνιστές από την ένοπλη πτέρυγα του πολιτικού κινήματος που απαιτούν απόσχιση της νότιας Υεμένης κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην de facto πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Άντεν μετά από τρεις ημέρες έντονων συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Μπιν Νταγκρ και αρκετές ανώτερες κυβερνητικές προσωπικότητες βρέθηκαν στο παλάτι την Τρίτη και προετοιμάζονταν να φύγουν στη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian. Οι δυνάμεις της Νότιας Αντίστασης (SRF) κατέλαβαν επίσης τα κύρια στρατόπεδα των στρατευμάτων πιστών στον Πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος κατοικεί ήδη στο Ριάντ.

Η νότια πόλη – λιμάνι Άντεν έχει χρησιμεύσει ως βάση της κυβέρνησης από το 2014, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σενάα από τους αντάρτες των Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι παλεύουν ενάντια του κράτους.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 185 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Άντεν από την Κυριακή, όταν άνοιξε ένα άλλο μέτωπο στην καταστροφική σύγκρουση της Υεμένης.

“Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το παλάτι και τώρα ελέγχουν την κύρια πύλη. Εκείνοι που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας είναι ανεπίσημα υπό κατ ‘οίκον περιορισμό σε αυτό το σημείο”, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Υεμένης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία φυλάσσουν το παλάτι για μήνες, σταμάτησαν τους αυτονομιστές στην πύλη, εμποδίζοντας τους να εισέλθουν, ανέφερε το Associated Press.

Οι ακτιβιστές ανέβασαν φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με την υψωμένη στην πύλη της βάσης του στρατού σημαία του πρώην ανεξάρτητου κράτους της Νότιας Υεμένης. Η Νότια Υεμένη ενώθηκε με τη Βόρεια Υεμένη το 1990.

Η SRF, η ένοπλη πτέρυγα του νότιου μεταβατικού Συμβουλίου, έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκαλώντας ρίξη στη συμμαχία Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ που παρενέβη κατά των Χούτι.