Αυτές είναι οι εστίες βίας και ανομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Αυτές είναι οι εστίες βίας και ανομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Οι εικόνες που εκτυλίχτηκαν την Τρίτη νωρίς το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν σοκαριστικές κι αποκρουστικές: Δεκάδες νεαροί αλλοδαποί συνεπλάκησαν βίαια με ξύλα και μαχαίρια στα χέρια και χτυπούσαν άγρια και ανελέητα ο ένας τον άλλον.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για σκηνές που τείνουν να γίνουν… καθημερινές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα βίας, οι επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί μεταξύ ομάδων, κυρίως αλλοδαπών, που ανταγωνίζονται όσον αφορά στο εμπόριο ναρκωτικών ή λαθραίων τσιγάρων, έχουν αυξηθεί δραματικά.

Με αφορμή το περιστατικό της Τρίτης, το ReportPlus παρουσιάζει τις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης που έχουν πλέον μετατραπεί σε εστίες βίας και ανομίας.

Περιοχή Ροτόντας

Το παρκάκι δίπλα στη Ροτόντα έχει μετατραπεί σε… κέντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπου δραστηριοποιούνται αλλοδαποί διαφόρων εθνοτήτων –«κατά κύριο λόγο Πακιστανοί», όπως αναφέρει στο ReportPlus εργαζόμενος σε κατάστημα της περιοχής. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται ακόμα και μέρα – μεσημέρι. Τα «βαποράκια» είναι πολύ καλά οργανωμένα, ενώ υπάρχουν και τσιλιαδόροι περιμετρικά τοποθετημένοι, που ενημερώνουν αμέσως αν τύχει και κάνουν την εμφάνισή τους αστυνομικοί…

Οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για παρενόχληση περαστικών, αλλά και οι εντάσεις και οι συμπλοκές μεταξύ των διαφόρων ομάδων που… «εμπορεύονται» στο σημείο, είναι συχνές, όπως τονίζουν κάτοικοι της περιοχής. Οι ίδιοι σημειώνουν πως σημειώνονται συχνά – πυκνά περιστατικά με μαχαιρώματα, ακόμα και με… πυροβολισμούς!

Οι κάτοικοι ζητούν από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μόνιμη αστυνόμευση, να ενισχυθεί ο φωτισμός, να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες, να γίνουν δενδροφυτεύσεις, να δημιουργηθεί μια βιολογική αγορά και μια παιδική χαρά για να αλλάξει η εικόνα της περιοχής της Ροτόντας. Κάτι που μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει!

Πλατεία Αριστοτέλους

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στην πλατεία Αριστοτέλους από τη δράση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας τσιγάρων και ναρκωτικών. Οι συμπλοκές μεταξύ συμμοριών, όπως αυτή της Δευτέρας, που καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και τραυματισμούς, είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Τα περιστατικά αυτά σχετίζονται σχεδόν πάντα με αντίπαλες συμμορίες που εμπλέκονται στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων – η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων έχει αυξηθεί ραγδαία τα χρόνια της κρίσης, όπου οι τιμές τσιγάρων και καπνού έχουν, εξαιτίας των συνεχών φόρων, πάρει «φωτιά»!

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν κάνει βόλτα στο campus του ΑΠΘ είναι… τριτοκοσμική. Τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όπου δεν υπάρχει καθαρός τοίχος ή τουαλέτες από τα συνθήματα και τα graffiti, τα σπασμένα τζάμια και τις πόρτες, όσο και εκτός, όπου το εμπόριο ναρκωτικών είναι καθημερινή υπόθεση ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Σύμφωνα με φοιτητές, οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι η πλατεία Χημείου και ο χώρος βόρειά της. Είναι μέρη όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, «καλύτερα να μην περπατάς ποτέ μόνος». Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί στην ευ5ρύτερη περιοχή πολλά επεισόδια, ακόμα και συμπλοκές, κατά κύριο λόγο μεταξύ τοξικομανών που μαλώνουν μεταξύ τους και έρχονται στα χέρια για τη δόση τους. Επικίνδυνοι θεωρούνται και οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων εντός του πανεπιστημίου.

Οι… κουκουλοφόροι

Μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελούνε οι κουκουλοφοόροι που… αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστές. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια «αναβάθμιση» στην επιχειρησιακή ικανότητα των κουκουλοφόρων της Θεσσαλονίκης, αναβάθμιση που φάνηκε ξεκάθαρα στην άγρια επίθεση με μολότοφ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δυο βδομάδες κοντά στο Τουρκικό Προξενείο.

Η δράση των κουκουλοφόρων δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Ωστόσο, το γεγονός ότι η δράση τους, όπως υπογραμμίζουν αστυνομικοί, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να σημειώνονται ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις –κύκλοι της αστυνομίας αναφέρουν ότι «ήθελαν αστυνομικούς νεκρούς»– τους καθιστούν επικίνδυνους, καθώς δεν ξέρεις ποτέ αν θα βρεθείς, χωρίς να το θέλεις, σε λάθος σημείο της λάθος στιγμή…

K. A.