Αυστρία: Πιο αυστηρές γίνονται οι διατάξεις του δικαίου περί αλλοδαπών

Αυστρία: Πιο αυστηρές γίνονται οι διατάξεις του δικαίου περί αλλοδαπών

Πιο αυστηρές διατάξεις του δικαίου περί αλλοδαπών αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Η απόφασή της αυτή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της κατάχρησης του ασύλου, δήλωσε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά μέτρα για να διακοπεί η κατάχρηση.

Το πακέτο με τις πολυάριθμες σκληρύνσεις των διατάξεων προβλέπει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πρόσβασης των αρχών στα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων για τον έλεγχο της πορείας που ακολούθησαν, ή, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες φέρουν μαζί τους χρήματα, την κατακράτηση έως και 840 ευρώ ως συνεισφορά στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου.