Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές της Βαυαρίας

Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές της Βαυαρίας

Βαρύνουσες εκλογές σήμερα διέξάγονται στο κρατίδιο της Βαυαρίας, από τα μεγαλύτερα, πολυπληθέστερα και πλουσιότερα της Γερμανίας. Ένα κρατίδιο που έχει σημασία καθώς ό,τι συμβεί σήμερα εκεί θα επηρεάσει και τη μόλις 7 μηνών κυβέρνηση της χώρας. Και είναι όλα τα βλέμματα στραμμένα εκεί καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ, οι Χριστιανικοινωνιστές, ενδέχεται να υποστούν τη μεγαλύτερή τους ήττα και να χάσουν την αυτοδυναμία που έχουν στο κρατίδιο. Αυτόματα μια τέτοια εξέλιξη θα επηρρεάσει και το Βερολίνο καθώς ο υπουργός των Εσωτερικών είναι ο Χορστ Ζεεχόφερ ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών. Επίσης, κι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα δουν χαμηλομένα τα ποσοστά τους και οι Σοσιαλδημοκράτες σε αντίθεση με τους Πράσινους και το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία τα οποία λέγεται πως θα αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ελαφρώς ενισχυμένη παρουσιάζεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Βαυαρία.Γύρω στο μεσημέρι, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 35% στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Μόναχο, συμπεριλαμβανομένων και των επιστολικών ψήφων. Το 2013, την ίδια ώρα, η συμμετοχή έφτανε το 33,3%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως πολύς κόσμος πήγε να ψηφίσει το πρωί εκεί καθώς μετά διεξήχθη ο μαραθώνιος της πόλης με πολλές συμμετοχές.

Στη Νυρεμβέργη την ίδια ώρα η συμμετοχή ήταν στο 10,9% – ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο 8,6%. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ψήφισε στην πόλη αυτή, στα βόρεια του Μονάχου.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται αμέσως μετά. Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.