Αυξάνεται το «φέσι» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Αυξάνεται το «φέσι» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Αύξηση για 2ο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε το Γενικό Λογιστήριο στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα.

Από τα 2,461 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, τα χρέη αυξήθηκαν στα 2,62 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο ενώ τον Μάρτιο παρατηρήθηκε και νέα αύξηση, στα 2,734 δισ. ευρώ.

Ο Μάρτιος, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 130 εκατ. ευρώ, ήταν ο μήνας εκταμίευσης των 500 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι η εκταμίευση έγινε τις τελευταίες ημέρες του μήνα, η διάθεση του ποσού αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία του Απριλίου, γεγονός που είναι και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Οι φόροι που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μειώθηκαν περαιτέρω στα 675 εκατ. ευρώ από 776 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Από το ποσό αυτό, τα 397 εκατ. ευρώ αφορούν στους άμεσους φόρους και τα 168 εκατ. ευρώ στα μη φορολογικά έσοδα.

naftemporiki