
Ασυντόνιστες υπηρεσίες, ανενημέρωτα παιδιά στον απόηχο της τραγωδίας του 15χρονου
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντόγλου
Την ώρα που η υπόθεση της αυτοκτονίας ενός 15χρονου αγοριού στην Αργυρούπολη συγκλονίζει, το κράτος δείχνει ανίκανο εδώ και τρία χρόνια να συντονίσει τις υπηρεσίες του με τους εξειδικευμένους φορείς και κυρίως με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ). Οι υπεύθυνοι του κέντρου έχουν εφαρμόσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα η οποία μπορεί να βοηθήσει παιδιά που πέφτουν θύματα buling, όμως για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα παιδιά να το είχαν μάθει και γι αυτό υπεύθυνες είναι οι υπηρεσίες της πολιτείας και κυρίως του υπουργείου Παιδείας.
Αν εδώ και τρία χρόνια οι υπηρεσίες μπορούσαν να συντονιστούν ίσως να μη θρηνούσαμε ακόμα ένα από τα δεκάδες θύματα buling τα τελευταία χρόνια.
Τον άτυχο νεαρό ανακάλυψαν νεκρό οι γονείς του χθες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, ο 15χρονος μαθητής είχε πέσει θύμα επανειλημμένου bullying από συμμαθητές του στο σχολείο. Ενώ σε γράμμα το οποίο άφησε πίσω του εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας του και κατονομάζει τους θύτες του.
Το Reportplus επικοινώνησε με την Κυρία Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτική ψυχολόγο και πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), εμπνεύστρια και υπεύθυνη της πλατφόρμας “Live without bullying”, για να σχολιάσει την υπόθεση. Το ΚΜΟΠ είναι ένας οργανισμός που εδώ και 2μισι χρόνια υλοποιεί το πρόγραμμα «without bullying, υπάρχουν λύσεις για να μιλήσεις».
Όσον αφορά την υπόθεση, η κυρία Τορρένς σημείωσε:
«Ως άνθρωποι εξειδικευμένοι, που ασχολούμαστε με το θέμα αυτό και είμαστε στη δουλειά πεδίου πάρα πολλά χρόνια, από το 1977, ευρισκόμενοι συνεχώς σε επαφή με οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, είναι βαθύτατη η θλίψη μας. Όταν δουλεύεις στο πεδίο με αυτά τα άτομα, μπορείς να καταλάβεις περισσότερο το τι συμβαίνει από όταν είσαι ένας απλός ακροατής.
Ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή η αυτοκτονία δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη απελπισία από πλευράς του ίδιου του ατόμου που έχει την αυτοκτονική προδιάθεση. Είναι ένα άτομο το οποίο αισθάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να το βοηθήσει, δεν είχε κάποιον άνθρωπο να τον ακούσει προσεκτικά και να κατανοήσει το πρόβλημα του, και μπορεί να προβεί σε μια σειρά από διαφορετικές απόπειρες. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, οι εκφοβιστικές συμπεριφορές έχουν μια πολύ μεγάλη τοξικότητα, γιατί κάνουν το θύμα να πιστεύει ότι το ίδιο φταίει για αυτό για το οποίο κατηγορείται, για αυτό για το οποίο γελοιοποιείται.
Αυτό παρατηρείται κυρίως στην πρώιμη εφηβεία και στην εφηβεία, γιατί σε αυτή την ηλικία μπορεί να επηρεαστεί κάποιος πάρα πολύ από τους συνομήλικους του/της. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες καμιά φορά, καθώς μαζί με τα τοξικά χαρακτηριστικά, ή την εκφοβιστική συμπεριφορά, μπορεί να υπάρχει και κάποιο ατύχημα στην οικογένεια, κάποιος θάνατος, κάποιο έντονο οικογενειακό γεγονός που να προκάλεσε προστιθέμενη θλίψη. Μπορεί να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονικότητας, ενδέχεται δε να υπάρχουν μη διαγνωσμένες ψυχιατρικές διαταραχές σε κάποιες περιπτώσεις.
Αλλά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι το παιδί άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε τρομακτική πίεση, μη αντιμετωπίσιμη, από συμπεριφορές συνομήλικων του, τους οποίους και κατονόμασε. Είπε ότι θα βλάψω τον εαυτό μου, αλλά θέλω να βλάψω και αυτούς που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Υπάρχει λοιπόν ένα άγχος τέτοιο που δείχνει απελπισία, ότι δεν μπορώ να λάβω βοήθεια από κανέναν, αισθάνομαι τελείως αμήχανος, αβοήθητος και η μόνη μου λύση είναι αυτή.
Ελπίζουμε και ευελπιστούμε οργανώσεις όπως το “live without bullying” αλλά και άλλοι φορείς, που και αυτοί συνδράμουν με διαφορετικούς τρόπους στο αυξανόμενο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε πολλά άλλα τέτοια περιστατικά πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Ήδη έχουμε βοηθήσει πολλά παιδιά, και η χαρά μας είναι ότι χρόνο με το χρόνο μπορώ να σας πω ότι έχουμε πολύ περισσότερες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Ολοκληρωμένη παρέμβαση για μας είναι όταν τα ίδιο το παιδί θα μας πει σας ευχαριστώ, αισθάνομαι πολύ καλύτερα όταν πηγαίνω από το σχολείο ή όταν βλέπω τους φίλους μου, και αν χρειαστώ πάλι βοήθεια θα σας ειδοποιήσω.
Σύντομα η υπηρεσία θα υπάρχει και σε μορφή app για να είναι ακόμα πιο εύχρηστη και προσβάσιμη. Το νέο μας μότο θα είναι «χωρίς ετικέτες» γιατί πια αυτό είναι η ρίζα του προβλήματος, από τη στιγμή που θα κολλήσεις μια ετικέτα στον άλλον, μπορεί να αρχίσει μια κοροϊδία που αναπτύσσεται σε εκφοβιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.»
Σε ό,τι δε αφορά τη δουλειά που εκπονεί το ΚΜΟΠ και το πρόγραμμά του συγκεκριμένα η κα Τορρένς είπε πως “πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία μέχρι στιγμής, με στόχο να δημιουργηθεί η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα στην Ελλάδα για παιδιά ηλικίας 10-18 ετών, που μπορούν ανώνυμα και χωρίς χρέωση να μιλήσουν διαδικτυακά, με έναν σύμβουλο-ψυχολόγο πτυχιούχο, που τους απαντάει σε όποια ερωτήματα έχουν, σχετικά με με το σχολικό και το διαδικτυακό bullying. Οι διάλογοι που γίνονται είναι ανώνυμοι, είναι δωρεάν και μπορούν να επαναληφθούν όσες φορές το κάθε παιδί χρειάζεται ούτως ώστε να αρχίσει να βρίσκει εξατομικευμένες λύσεις στα δικά του θέματα, είτε πρόκειται για σχολικό είτε για διαδικτυακό bullying.
Η Αστυνομία
Οι γονείς ανέφεραν στις αρμόδιες αρχές ότι δεν είχε υποπέσει στην υπόληψή τους ότι ο γιος τους αντιμετώπιζε προβλήματα στο σχολείο. Ο νεαρός, που έχει δύο αδέρφια, αυτοκτόνησε σύμφωνα με πληροφορίες αφού είχε γυρίσει από ένα πάρτι.
Στο σημείωμα του αναφέρει «Αγαπάω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τον αδερφό μου (αναφέρει το όνομα του αδερφού) του και αφού αναφέρει τα ονόματα έξι ατόμων από τα οποία ισχυρίζεται ότι δεχόταν bullying, προσθέτει «Αυτοί με κατέστρεψαν. Καταστρέψετέ τους».
Οι αρχές εκτιμούν ότι θα μάθουν πολλά για την κακοποίηση του 15χρονου, μέσα από το ημερολόγιο το οποίο βρέθηκε στο δωμάτιό του, το οποίο έμπειροι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την προανάκριση και διερεύνηση του περιστατικού, θα μελετήσουν προσεκτικά για να μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα για συμμαθητές ή φίλους του οι οποίοι τον κακοποιούσαν ψυχολογικά ή σωματικά, τους οποίους μάλιστα υποδεικνύει.
Σήμερα, Δευτέρα, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η νεκροψία-νεκροτομή στον 15χρονο μαθητή, και όπως συμβαίνει πάντα σε τόσο δύσκολες περιπτώσεις, οι Αρχές θα δώσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους γονείς του παιδιού πριν τους καλέσουν για κατάθεση, για ευνόητους λόγους. Ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την υπόθεση.
Ο κ. Ζαγοραίος παρήγγειλε στην εισαγγελέα Ανηλίκων τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν το αγόρι στην αυτοκτονία. Η εισαγγελέας ανηλίκων έδωσε εντολή να κληθούν σε εξέταση, όλοι όσοι ενδέχεται να μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση.
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλος Χαραμής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι : «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, ως κοινωνία και ως θεσμοί κοινωνικοποίησης των νέων, για την αντιμετώπιση του bullying». Συνεχίζοντας σημείωσε πώς «αυτό που δεν επιδέχεται αντίρρηση είναι πως πρώτος στόχος και πρώτη προτεραιότητα της παιδείας του νέου ανθρώπου πρέπει να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.
Την πλατφόρμα “Live withouth bullying” μπορείτε να την βρείτε εδώ