Αστρονόμοι βρίσκουν από που προέρχονται περίεργα ραδιοκύματα του διαστήματος

Αστρονόμοι βρίσκουν από που προέρχονται περίεργα ραδιοκύματα του διαστήματος

Τον Απρίλιο, μια ομάδα αστρονόμων εντόπισε μια σύντομη, ισχυρή έκρηξη ραδιοκυμάτων που προερχόταν από το διάστημα και στη συνέχεια βρήκε με επιτυχία από πού προήλθε: ένα ισχυρό αντικείμενο μέσα στον δικό μας γαλαξία. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτά τα μυστηριώδη ραδιοκύματα που προέρχονται από τον Γαλαξία, καθιστώντας τα πιο κοντά στο είδος τους που έχουμε δει ποτέ.

Τα ραδιοκύματα – γνωστά ως γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις ή FRBs – φαίνεται να έχουν ξεφύγει από ένα απίστευτα ισχυρό αστέρι «ζόμπι» που κρύβεται στον γαλαξία μας, σύμφωνα με τρία άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature. Ονομάζεται αστέρι νετρονίων, το αντικείμενο είναι ένα πολύ πυκνό κατάλοιπο που σχηματίζεται όταν ένα τεράστιο αστέρι, μεγαλύτερο από τον δικό μας Ήλιο, καταρρέει. Αλλά αυτό το αστέρι νετρονίων είναι αυτό που είναι γνωστό ως μαγνήτης(magnetar). Φιλοξενεί ένα απίστευτα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που αποθηκεύει εντυπωσιακές ποσότητες ενέργειας, ικανές να παραμορφώσουν τα σχήματα των ατόμων.
“Ο εντοπισμός της πηγής αυτού του FRB είναι μια τεράστια στιγμή για τους αστρονόμους”.

Η ανίχνευση της πηγής αυτού του FRB είναι μια τεράστια στιγμή για τους αστρονόμους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταλάβουν πώς γίνονται αυτές οι μυστηριώδεις ραδιοφωνικές αναλαμπές. Τα FRBs πιστεύεται ότι εμφανίζονται μία φορά κάθε δευτερόλεπτο στον νυχτερινό ουρανό, φλεγόμενα για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε φορά. Αλλά έχουμε δει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των φαινομένων , και όλες οι εκρήξεις που έχουμε δει προφανώς προέρχονται από έξω από τον γαλαξία μας, με κάποιες τοποθεσίες δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. “Αυτό ήταν δύσκολο να καταλάβω από πού προερχόταν.Είναι αυτά τα πολύ μυστηριώδη σήματα, και δεν έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το τι τα παράγει ή για το τι βρίσκεται πίσω από αυτά”, λέει ο Kiyoshi Masui, βοηθός καθηγητής φυσικής στο MIT που εργάστηκε για την ανακάλυψη.

Τώρα με αυτήν την ανακάλυψη, οι αστρονόμοι έχουν μια πολύ πιο κοντινή πηγή εργασίας. Το magnetar, η κατηγορία αυτή των νεκρών αστέρων, βρίσκεται μόλις 30.000 έτη φωτός – στην αυλή μας, κοσμικά. Και δείχνει μια σταθερή σύνδεση μεταξύ των magnetars και αυτών των δυναμικών διαστημικών ραδιοκυμάτων. «Αυτός είναι ο σύνδεσμος που λείπει», λέει ο Masui. «Τώρα έχουμε δει μια γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη που προέρχεται από ένα μαγνητάριο, οπότε αποδεικνύει ότι τουλάχιστον ένα μέρος των γρήγορων ραδιοφωνικών εκρήξεων που βλέπουμε στο σύμπαν προέρχεται από magnetars».