Αστερίξ εναντίον Nαζί: ο μικρόσωμος Γαλάτης ξανά στη Βρετανία

Αστερίξ εναντίον Nαζί: ο μικρόσωμος Γαλάτης ξανά στη Βρετανία

Ο Αστερίξ ο Γαλάτης είναι ο αγαπημένος, μίνι σε μέγεθος και μάξιμουμ σε δύναμη, ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Τώρα ο ιστορικός και εξαιρετικά αστείος Γαλάτης είναι θέμα έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου φέροντας τον μύθο του στη Βρετανία -όχι όμως τσακίζοντας Ρωμαίους.

Ο πατέρας του Αστερίξ, ο συγγραφέας των ιστοριών των πολιορκημένων από τους Ρωμαίους Γαλατών, ο Ρενέ Γκοσινί – ένα είδος εθνικού ήρωα της Γαλλίας -, διέσχισε μικρός με τους γονείς του τον Ατλαντικό και μεγάλωσε στην Αργεντινή.

Από κει παρατηρούσε τη χώρα του να δέχεται την εισβολή των Ναζί. Όμως, αν κι ο Ρενέ γεννήθηκε στο Παρίσι, οι γονείς του ήταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Πολωνία και την Ουκρανία.

Εξ ου και το ότι το Εβραϊκό Μουσείο στο Κάμντεν του Λονδίνου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ρενέ Γκοσινί που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στα εκθέματα, η γραφομηχανή στην οποία ο Γκοσινί έγραψε τις πρώτες ιστορίες με ήρωα τον Αστερίξ, πρώτα δείγματα των δικών του σκίτσων, καθώς και μια σειρά από απορριπτικές απαντητικές επιστολές για τη δουλειά του.

“Ο καθένας μας λατρεύει τον Αστερίξ” τονίζει η επικεφαλής εκθέσεων στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, Τζο Ρόζενταλ.