Αρμενία: Την 1η Μαΐου η εκλογή νέου πρωθυπουργού

Αρμενία: Την 1η Μαΐου η εκλογή νέου πρωθυπουργού

Η Αρμενία θα έχει νέο πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από διαδηλώσεις σχεδόν δύο εβδομάδων, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ηγήθηκε των κινητοποιήσεων, να προβάλλει ως φαβορί.

Οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από τη λαϊκή αργή για την πολιτική ευνοιοκρατία και τη διαφθορά, έμοιαζαν να κορυφώνονται τη Δευτέρα όταν ο Σερζ Σαρκισιάν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.

Ωστόσο οι διαδηλωτές κατέστησαν σαφές πως θεωρούν όλο το σύστημα διεφθαρμένο επειδή προσπαθεί να μεταφέρει την εξουσία από τον πρόεδρο στον πρωθυπουργό. Θέλουν μια σαρωτική πολιτική αλλαγή προτού σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται.

Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αναταραχή απείλησε να αποσταθεροποιήσει την Αρμενία, σύμμαχο της Ρωσίας, σε μια ευαίσθητη περιοχή λόγω της διαμάχης χαμηλής έντασης, που μετρά ωστόσο πολλές δεκαετίες, με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν την Τετάρτη.

Συμφώνησαν ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν την κρίση μέσω διαλόγου, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης των διαδηλώσεων Ν. Πασινιάν δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από Ρώσους αξιωματούχους ότι η Μόσχα δεν θα παρέμβει στην κρίση και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Ναλμπαντιάν βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες.

Η κυβερνώσα ελίτ της Αρμενίας προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό την 1η Μαΐου.

Ο κ. Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής και είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων, έχει πει ότι είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός.

Εφόσον εκλεγεί, ο Πασινιάν θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της χώρας πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.