Απ. Τζιτζικώστας: Σύσκεψη όλων των φορέων της Μακεδονίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Απ. Τζιτζικώστας: Σύσκεψη όλων των φορέων της Μακεδονίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Ανένδοτο αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ, που υπογράφτηκε την Κυριακή, κηρύσσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη σύσκεψη όλων των φορέων της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύσκεψη αυτή, στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και των πανεπιστημίων, θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτιος κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί προώθησε μια «κακή συμφωνία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι «ερχόμαστε να ενώσουμε τους Έλληνες, ώστε να σηκώσουμε και πάλι κεφάλι. Κάποιοι βάφτισαν το ξεπούλημα ως αναγκαία υποχώρηση». Ο ίδιος σημείωσε ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για την «ωμή και αδικαιολόγητη» βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών στο Πισοδέρι και κατέληξε τονίζοντας ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινάει».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι στο αγγλικό κείμενο αναγνωρίζεται μακεδονική εθνικότητα ενώ στο ελληνικό ιθαγένεια.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυρίζογλου κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για αρνητικές θέσεις, με τις οποίες διαφωνούν κάθετα. «Ο καθένας μας κρίνεται απ αυτά που κάνει ή δεν κάνει», πρόσθεσε ο Απ. Τζιτζικώστας.

Να σημειωθεί ότι οι ομιλητές –που όλοι τους ανεξαιρέτως καταδίκασαν τη βία και τους προπηλακισμούς των διαδηλωτών στο Πισοδέρι– ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να τοποθετηθεί ο λαός και να εκφράσει τη γνώμη του για το θέμα. «Στόχος μας είναι να εκφραστεί ο λαός», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας σε ερώτηση σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν φοβάται μη τυχόν και κατηγορηθούν για κομματικά παιχνίδια από τη στιγμή που όλοι τους ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι «κανείς δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα, παρά μόνο τους πολίτες. Μόνος μας στόχος είναι να αποτρέψουμε την κύρωση της συμφωνίας, όχι να παίξουμε κάποιο κομματικό παιχνίδι», πρόσθεσε.