Απόφαση Σ. Καλαφάτη: Μια μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ και κυρίως για τη Θεσσαλονίκη

Απόφαση Σ. Καλαφάτη: Μια μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ και κυρίως για τη Θεσσαλονίκη

Του Θεόδοτου Ζαχάρη

Η απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και υποψηφίου της στο δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2014, να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχος, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία – αλλά πρωτίστως για τη Θεσσαλονίκη!

Ο Σταύρος Καλαφάτης συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων και, κατά την άποψη των περισσότερων, ικανότερων προβεβλημένων στελεχών της παράταξης. Δεν είναι, όμως, και δεν ήταν ποτέ, αυτό που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για τη θέση του δημάρχου.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Καλαφάτης είναι ένας άνθρωπος της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στόχος του είναι και θα είναι η Βουλή (και κάποια υπουργεία) και εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί είναι ο άνθρωπος που έχει επιτακτικά ανάγκη η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι κάτοικοί της.

Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται απόμαχους της Βουλής, που θέλουν να πάρουν τα τελευταία τους «παράσημα» ως δήμαρχοι της πόλης. Ούτε, όπως στην περίπτωση του κ. Καλαφάτη, από έναν δήμαρχο που θα κάνει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερη διάλλειμα από τη Βουλή για να επιστρέψει στη συνέχεια στα έδρανα του κοινοβουλίου. Ούτε, όπως έχει ακουστεί τελευταία, από «μεγάλα ονόματα» κι από «βεντέτες», που ναι μεν μπορούν σε πρώτη φάση να «τραβήξουν» ψηφοφόρους, αλλά που δεν είναι παρά μόνο… αδειανά πουκάμισα και στα δύσκολα στην ουσία ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα – και που στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους!

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται νέους ανθρώπους, με διαδρομή και «ένσημα» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανθρώπους με όραμα και ιδέες και, πάνω από όλα, όρεξη για (πολλή) δουλειά, σε καθημερινή βάση, στην ίδια την πόλη.

Ένας τέτοιος άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει άριστα τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών (καθαριότητα, κυκλοφοριακό κ.ο.κ.), να ασχολείται συνεχώς με αυτά κι όχι με μεγαλεπήβολα και αόριστα σχέδια που ουδεμία σχέση έχουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Χρειάζεται να συγκρουστεί, να έχει να προτείνει λύσεις και να έχει τη θέληση να αγωνιστεί για να τις εφαρμόσει στην πράξη. Και χρειάζεται, πάνω από όλα, να αγαπάει πραγματικά την ίδια την πόλη – γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να τη βελτιώσει.

Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη των αλαλαζόντων κυμβάλων, των… τραγουδιστών, των λαϊκιστών, των «κυρίων τίποτα» και των αμέτρητων μετριοτήτων, δεν υπάρχουν και πολλοί με αυτά τα χαρακτηριστικά!

Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει (ή μάλλον, θελήσει!) να βρει έναν υποψήφιο με το συγκεκριμένο προφίλ, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να κερδίσει στις επόμενες εκλογές το δήμο Θεσσαλονίκης. Οι πιθανότητες νίκης της θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση που ο εκλεκτός δεν προέρχεται από τον πυρήνα της παράταξης και ιδιαίτερα από τον κομματικό της σωλήνα και καταφέρει να φέρει έναν νέο, φρέσκο αέρα στα πολιτικά δρώμενα της συμπρωτεύουσας.

Αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει έναν υποψήφιο με το συγκεκριμένο προφίλ, κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κερδισμένη. Και, μετά την απογοητευτική από σχεδόν όλες τις απόψεις δεύτερη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη, μάλλον και η ίδια η Θεσσαλονίκη!