Απότομη πτώση από τη μια…. υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές από την άλλη η πρόβλεψη του καιρού για την Ελλάδα

Απότομη πτώση από τη μια…. υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές από την άλλη η πρόβλεψη του καιρού για την Ελλάδα

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και θυελλώδεις ανέμους, θα σημειωθεί από τη νύχτα και από τα βόρεια, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτικά, από σήμερα τη νύχτα και την Τρίτη ο υδράργυρος θα καταγράψει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια, κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στην κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Αττική. Από το βράδυ της Τρίτης οι άνεμοι θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επικρατήσουν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Ειδικότερα, την Πέμπτη βροχές και σποραδικές καταιγίδες – κατά τόπους ισχυρές – θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων από την απότομη αλλαγή του καιρού, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται σε Αττική, Εύβοια, Σκύρο, Σποράδες, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Σαμοθράκη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

CIVIL PROTECTION

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.