Απόστρατος αστυνομικός είχε 4 «εργοστάσια» παραγωγής και διακίνησης λαθραίου καπνού(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Απόστρατος αστυνομικός είχε 4 «εργοστάσια» παραγωγής και διακίνησης λαθραίου καπνού(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Απόστρατος αστυνομικός ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που παρήγαγε και διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα στην Αττική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο 21 Απριλίου στις περιοχές Αυλώνα, Κορωπίου και Ασπρόπυργου στην Αττική.

Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, εκ των οποίων κι ένας  56χρονος, ο οποίος εμφανίζεται ως αρχηγός της εγκληματική οργάνωσης και είναι απόστρατος αστυνομικός. Οι άλλοι δύο είναι ένας 47χρονος και ένας 60χρονος.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, προέκυψε ότι στις περιοχές του Αυλώνα, Ασπρόπυργου και Κορωπίου Αττικής, οι συλληφθέντες διατηρούσαν συνολικά τέσσερις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους – αποθήκες, τις οποίες είχαν μετατρέψει σε εργοστάσια παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, παρασκευής συσκευασιών καπνού και αποθήκευσης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη δραστηριότητά τους, είχαν αναπτύξει έναν πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως κατάλληλο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων.

Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων.

Η εγκληματική οργάνωση προέβαινε στην εισαγωγή επεξεργασμένου καπνού από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευση και την παρασκευή εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων (εργοστάσια) και ακολούθως, τα διακινούσαν και τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, στην περιοχή της Αττικής, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Με αυτό τον τρόπο, επιτύγχαναν την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων, τελών και δασμών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Τα μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζονταν για την τήρηση αυστηρής δομής και ιεραρχίας, καθώς και ιεραρχίας με διακριτούς ρόλους.

Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις αποθήκες – εργοστάσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Αυλώνα Αττικής, διαπιστώθηκε ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων (τσιγαρομηχανή),

μηχανή συσκευασίας τσιγάρων (πακεταριστική),

(61.480) πακέτα τσιγάρα,

(1.080) κιλά χύμα καπνού,

πλήθος υλικών (πρώτων υλών) για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων,

μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννή­τρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ),

υποδομές φιλοξενίας δέκα (10) τουλάχιστον ατόμων – εργατών.

Σε δεύτερη αποθήκη που εντοπίσθηκε επίσης στον Αυλώνα Αττικής, βρέθηκε ένα εργοστάσιο παρασκευής συσκευασιών καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,

μηχανή τοποθέτησης αεροστε­γούς συσκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,

έξι (6) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συσκευασίας,

μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

(2) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ),

(13.080) κιλά χύμα καπνού,

(13.595) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη,

υποδομές φιλοξενίας έξι (6) τουλάχιστον ατόμων – εργατών.

Σε αποθήκη – εργοστάσιο που εντοπίσθηκε στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε ένα εργαστήριο συσκευασίας χύμα καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,

μηχανή τοποθέτησης αεροστεγής συ­σκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,

τρεις (3) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συσκευασίας,

μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

(1.560) κιλά καπνού,

(72.222) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη και μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ).

Δ) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Ασπρόπυρνο Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

(173.326) πακέτα τσιγάρων,

(240) κιλά χύμα καπνού,

υλικά για τη συσκευασία καπνού και ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(234.806) πακέτα τσιγάρων,

(85.817) συσκευασίες καπνού,

(15.960) κιλά χύμα καπνού,

(7.900) ευρώ,

ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο,

τέσσερα (4) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ) καθώς και πλήθος εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών των δραστών.

kathimerini