Αποτοξίνωσε στο συκώτι σου με 5 βότανα!

Αποτοξίνωσε στο συκώτι σου με 5 βότανα!

Το συκώτι σου επιβαρύνεται κυρίως τα σαββατοκύριακα και είναι επόμενο. Μπορεί να επανέλθεις στην κανονική σου διατροφή αλλά θα ήταν καλύτερα να το φροντίσεις με φυσικό τρόπο, ώστε να αποτοξινωθεί και να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.

Δες λοιπόν ποια βότανα μπορούν να σε βοηθήσουν:

1. Γαϊδουράγκαθο

Το δραστικό συστατικό του γαϊδουράγκαθου είναι η σιλυμαρίνη, ένας συνδυασμός τριών διαφορετικών φλαβονοειδών που υποστηρίζουν τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος, εμποδίζοντας τα δηλητήρια να τα διαπεράσουν. Διεγείρει επίσης την αναγέννηση των κυττάρων αυτών. Τα πικρά συστατικά και τα αμινοξέα υποστηρίζουν ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.

Το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το συκώτι από μια μεγάλη ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης, της αιθανόλης και του τετραχλωριδίου του άνθρακα. Επιπλέον, προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από την ακτινοβολία και την τοξικότητα του σιδήρου.

Η σιλυμαρίνη αντιοξειδωτικές επιδράσεις και ότι προστατεύει από την εκκένωση της γλουταθειόνης, ενός από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά το ήπατος. Η σιλυμαρίνη έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το ένζυμο λιποοξυγενάση, που προάγει τις φλεγμονές.

Η σιλυμαρίνη προλαμβάνει τη δηλητηρίαση του ήπατος με δύο τρόπους: Αλλάζει τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ δύσκολο για δηλητήρια, όπως ο τετραχλωράνθρακας, να διαπερνούν τα τοιχώματα. Η σιλυμαρίνη διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, έτσι ώστε νέα ηπατικά κύτταρα θα αναπτύσσονται συνεχώς.

2. Πικραλίδα

Η πικραλίδα χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών, αν και τα φύλλα είναι καλύτερα για τα νεφρά και η ρίζα καλύτερη για το συκώτι. Η πικραλίδα αυξάνει την παραγωγή της χολής που βοηθά στην πέψη. Αυτό επίσης σημαίνει ότι τα τοξικά απόβλητα μπορούν καλύτερα να αποβληθούν στα κόπρανα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερα ανακυκλωμένα απόβλητα για το συκώτι και κατά συνέπεια αυξημένη ικανότητα να αντιμετωπίσει νέα τοξικά απόβλητα. Η πικραλίδα περιέχεται συνήθως σε συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του ήπατος που έχουν ως κύριο συστατικό το γαϊδουράγκαθο.

3. Αγκινάρα

Η κεφαλή, τα φύλλα και η ρίζα της αγκινάρας έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη βελτίωση της πέψης και της λειτουργίας του συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών. Η κυναρίνη που βρίσκεται στην αγκινάρα έχει βρεθεί ότι διεγείρει την παραγωγή χολής, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδιων και της χοληστερίνης. Ασκεί προστατευτική δράση στα ηπατικά κύτταρα όπως και το γαϊδουράγκαθο. Η αγκινάρα βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος μετά από θεραπεία με αρσενικούχα καθώς και με την αύξηση της αναπαραγωγής των ηπατικών κυττάρων. Όπως και το γαϊδουράγκαθο, βοηθά το συκώτι να αναγεννάται γρηγορότερα.

4. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του βοτάνου turmeric, έχει ισχυρή προστατευτική δράση στο συκώτι, καθώς και αποτοξινωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου, συμμετέχοντας στην αποτοξινωτική διαδικασία των καρκινογόνων. Την κουρκουμίνη μπορείτε να τη λαμβάνετε σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος. Τα άτομα που έχουν χολόλιθους θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, αν θα πρέπει να λαμβάνουν κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει φανεί ότι διεγείρει τη σύσπαση της χοληδόχου κύστης και κατά συνέπεια την απελευθέρωση της χολής, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων σε ένα άτομο που έχει χολόλιθους ή άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.

5. Σχιζάνδρα η κινεζική

Η σχιζάνδρα είναι ένα αρκετά γνωστό βότανο για την προστατευτική δράση του στο συκώτι. Το gomsin A, ένα συστατικό της σχιζάνδρα, διεγείρει την ανάπλαση του συκωτιού.

ACTIVEMAN.GR