Απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα-Οργή απο την Άγκυρα

Απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα-Οργή απο την Άγκυρα

Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Κούρδου Μεχμέτ Ντογκάν, ενός εκ των εννέα συλληφθέντων στις αρχές Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη, καθώς του αναγνώρισε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα που του έχουν αποδώσει οι γαλλικές αρχές. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε οργισμένη αντίδραση στην Αγκυρα, με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. να κατηγορεί την Ελλάδα οτι προστατεύει τρομοκράτες.

Ο Ντογκάν και οι οκτώ ακόμη συλληφθέντες κουρδικής καταγωγής εκζητούνται από την Τουρκία με την κατηγορία ότι είναι μέλη κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών, το οποίο εξέτασε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, είπε «όχι» στην έκδοσή του βασιζόμενο στην απόφαση των γαλλικών αρχών και στο γεγονός ότι από τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Μεχμέτ Ντοκάν προκύπτει ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές δημιουργεί κίνδυνο για τη ζωή του, τη σωματική ακεραιότητά του και για απάνθρωπη μεταχείρισή του. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Μαριάνα Τζεφεράκου, όλες οι διώξεις εις βάρος του στην Τουρκία έχουν πολιτικά κίνητρα και εδράζονται στην πολιτική ιδεολογία του.

Την ερχόμενη Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί η εξέταση από το Συμβούλιο Εφετών του αιτήματος έκδοσης στην Τουρκία του δεύτερου από τους εννέα Κούρδους, που είχαν συλληφθεί σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Αποτελεί μεγάλη απογοήτευση η άρνηση του αιτήματός μας για έκδοση. Η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα της προσέγγισης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό δεν αρμόζει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως και στην καλή γειτονία. Στο μέλλον περιμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να παίρνει αποφάσεις που να είναι δίκαιες και νόμιμες, μακριά από πολιτικές πιέσεις».