Απολογισμός για το THESi- Σταθμεύσεις, έσοδα και …πλαστές κάρτες!

Απολογισμός για το THESi- Σταθμεύσεις, έσοδα και …πλαστές κάρτες!

Σε απολογισμό του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, προχώρησε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ωστόσο πως εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις που θα διορθωθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης.

Τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, στο κέντρο της πόλης και σε “κομμάτι” της Γ’ δημοτικής κοινότητας, καταγράφηκαν περίπου 14.500 χρήστες που “κατέβασαν” την εφαρμογή και απέκτησαν χρόνο στάθμευσης. Οι σταθμεύσεις των οχημάτων ανήλθαν σε 220.000, ενώ τα συνολικά έσοδα σε 600.000 ευρώ. Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου έως 11 Απριλίου, η δημοτική αστυνομία προχώρησε σε 195.000 ελέγχους στους δρόμους της πόλης και “έκοψε” 44.200 κλήσεις. Το 68% των παραπάνω ελέγχων αφορά το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ το 32% παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

“Μετά από διαβούλευση με φορείς και μόνιμους κατοίκους εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις.‘Εγιναν κάποιες παρατηρήσεις και θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις για να φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο. Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης που έχουν πρόβλημα”, δήλωσε ο κ.Μπουτάρης. Ο δήμαρχος επανέλαβε πως τα χρήματα από τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα και τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να χαρακτηριστούν ανταποδοτικά προκειμένου η διοίκηση να προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον ελεγκτών, πέρα από τη δύναμη των 60 ατόμων που διαθέτει αυτό το διάστημα η δημοτική αστυνομία. “Χωρίς αστυνόμευση δεν θα έχουμε ευνομούμενη πόλη. Δεν μπορεί να μπει τάξη στο χάος που υπάρχει με 25 άτομα στη βάρδια της δημοτικής αστυνομίας. Μπορούμε να έχουμε 250 – 300 άτομα στους δρόμους για να ελέγχουμε όλες τις περιοχές”, είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, ‘Αννα Αγγελίδου, υποστήριξε πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι θέσεις των μονίμων κατοίκων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από 3.054 που είναι σήμερα σε 3.500, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Η αύξηση των θέσεων θα προκύψει από ανενεργές θέσεις φορτοεκφορτώσεων και από αλλαγές δρόμων. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε περιοχές της Ε’ κοινότητας. “Πέρσι με το παλιό σύστημα στάθμευσης είχαμε έσοδα 200.000 ευρώ το χρόνο. Φέτος, έχουμε 200.000 ευρώ μόνο τον πρώτο μήνα. Το θέμα όμως δεν είναι η εισπραξιμότητα. Προτεραιότητα για τη διοίκηση έχουν οι θέσεις των μονίμων κατοίκων. Με το νέο σύστημα έχει μειωθεί η παραβατικότητα και έχει αυξηθεί η κίνηση των ενδιαφερομένων στο κέντρο, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρκάρουν σε κεντρικούς δρόμους όπως η Μητροπόλεως και η Αγγελάκη, καθώς υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Κανένας δεν θέλει να γυρίσει στο προηγούμενη καθεστώς”, είπε η κ.Αγγελίδου.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κιοσέογλου, ανέφερε πως παλαιότερα οι κάρτες μονίμων κατοίκων του κέντρου ανέρχονταν σε 8.500, ενώ μετά από εκκαθάριση στα μητρώα του δήμου Θεσσαλονίκης ο αριθμός έπεσε στις 5.000. “Φανταστείτε πόσες πλαστές κάρτες υπήρχαν”, αναρωτήθηκε ο κ. Κιοσέογλου, προσθέτοντας πως με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης “προστατεύονται οι μόνιμοι κάτοικοι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, διότι – όπως είπε – δεν μπορεί κανένας άλλος να παρκάρει σε αυτές τις θέσεις”.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας Intrakat, ο Αλέξανδρος Αντύπας, είπε πως “το κέντρο έγινε προσβάσιμο, ενώ το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάζει. Ακούγονται τα παράπονα και θα γίνουν βελτιώσεις. Ελπίζουμε πως πλέον υπάρχουν περισσότεροι ευχαριστημένοι παρά δυσαρεστημένοι με το νέο τρόπο παρκαρίσματος“.

Αντιδράσεις της δημοτικής παράταξης “ Εντάξει” για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης 

Την αντίθεσή του στα όσα ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που εφαρμόζεται στο κέντρο της πόλης, εκφράζει η παράταξη της αντιπολίτευσης “Εντάξει”. Η παράταξη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλει ότι το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στήθηκε με “τρόπο πρόχειρο” και ζητά από τη διοίκηση Μπουτάρη να εξασφαλίσει στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, στους εργαζόμενους και στους επισκέπτες δυνατότητες στάθμευσης των οχημάτων τους.

“Το μέτρο της νέας ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε στηθεί με τρόπο πρόχειρο, παρά το ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε μπροστά της πάνω από επτά χρόνια, για να το προετοιμάσει. Αυτό αποδεικνύεται και από τις συνεχείς αλλαγές μπλε και άσπρων χώρων στάθμευσης, που θα γίνουν πράξη μέσα στις επόμενες ημέρες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Εντάξει” και προσθέτει: “δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Ελπίζουμε ότι, με την τακτική “ στου κασίδη το κεφάλι” κάποια στιγμή η Διοίκηση Μπουτάρη θα καταφέρει να εφαρμόσει το αυτονόητο: Να προσφέρει δυνατότητες στάθμευσης σε μόνιμους κατοίκους του κέντρου, εργαζόμενους σε αυτό και επισκέπτες”. ΑΠΕ ΜΠΕ