Αποκαλύψεις Ντάισελμπλούμ: Ο Βαρουφάκης με παρακαλούσε στο ασανσέρ

Αποκαλύψεις Ντάισελμπλούμ: Ο Βαρουφάκης με παρακαλούσε στο ασανσέρ

Η Ελλάδα «δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος» δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σε ερώτηση για το χρέος ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Ναι, το χρέος είναι υψηλό, όπως, όμως, γνωρίζετε, όταν εξετάζεις ένα χρέος το θέμα δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και το επιτόκιο που πληρώνεις, οι τόκοι που πρέπει να καταβάλλεις, τα τοκοχρεολύσια, και το πρόγραμμα. Οι δόσεις, επομένως, σε κάποια δάνεια δεν υπάρχουν τόκοι και ο χρόνος ωρίμανσης, η λήξη αυτών των δανείων είναι μετά από πολλές δεκαετίες και αυτό βοηθάει». Για να προσθέσει, αφήνοντας ένα παράθυρο για μελλοντικές αλλαγές τόσο για τα υψηλά πλεονάσματα όσο και για το χρέος: «Εάν η σχέση και η εμπιστοσύνη μεταξύ του Eurogroup και της ελληνικής κυβέρνησης αναπτυχθεί έτη περαιτέρω, και στην επόμενη και μεθεπόμενη κυβέρνηση η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εφόσον συνεχισθεί, τότε τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των χρεών θα μπορούσαν να επανεξετασθούν. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη διότι τα επόμενα 10-15 χρόνια το κόστος του χρέους είναι πραγματικά πολύ χαμηλό για την Ελλάδα».

 

Αυτοσχεδίασαν οι Ευρωπαίοι στην αρχή

Στην συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την πλευρά των Ευρωπαίων οι οποίοι – όπως εξήγησε- αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση.

«Καταστροφική η θητεία Βαρουφάκη, ναρκοθετούσε τη διαπραγμάτευση» λέει ο Ντάισελμπλουμ«Καταστροφική η θητεία Βαρουφάκη, ναρκοθετούσε τη διαπραγμάτευση» λέει ο Ντάισελμπλουμ.

 

Ευθύνες σε Ελληνες πολιτικούς προ κρίσης

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέρριψε ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επισήμανε πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Η επεισοδιακή χειραψία Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ στις 30/1/2015 -Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOCΗ επεισοδιακή χειραψία Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ στις 30/1/2015 -Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

 

«Μιλούσα με τον Τσίπρα, ο Βαρουφάκης ναρκοθετούσε τη διαπραγμάτευση»

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν αποκαλυπτικός και για το παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την διαχείριση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Τόνισε δε πως το 2014 η οικονομία ανέκαμπτε, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 επενδυτές έφευγαν, ο κόσμος έβγαζε τα χρήματά του από τις τράπεζες και κατέρρεε η ελληνική οικονομία την περίοδο του Γιάνη Βαρουφάκη, «οπότε, ναι, το κόστος ήταν τεράστιο» είπε.

Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα περιέγραψε πώς αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

 

Μάλλον εννοούσε ο Σόιμπλε την πρόταση για Grexit

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.