Απελάθηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία ο τελευταίος Ναζί

Απελάθηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία ο τελευταίος Ναζί

Ένας 95χρονος πρώην συνεργάτης των Ναζί που υπηρέτησε στα στρατόπεδα εργασίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε στη Γερμανία έπειτα από μια μακρά μάχη έκδοσης με τις ΗΠΑ. Ο Γιάκιβ Πάλιγ θεωρούνταν άπατρις από τη στιγμή που ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε ανακαλέσει την αμερικανική του ιθαγένεια του 2003.

Για έτη πολλά η Γερμανία αρνούνταν να τον δεχθεί σαν να μην είχε αποκτήσει ποτέ τη γερμανική υπηκοότητα.

Αφού έφτασε στο Ντίσελντορφ σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε κατευθείαν σε οίκο ευγηρίας στο ;Aχλεν κοντά στην πόλη Μούνστερ , σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης η οποία κατάφερε και διευθέτησε την υπόθεση .

Ποιος είναι ο Πάλιγ;

Οι αρχές εκτιμούν πως ο Πάλιγ είναι ο τελευταίος εν ζωή συνεργάτης των Ναζί. Ζούσε στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης το δε σπίτι του αποτελούσε συχνά τόπο διαμαρτυρίας εκ μέρους των  γειτόνων του. Εκτιμάται πως γεννήθηκε στην Πολωνία και πιο συγκεκριμένα σε μια περιοχή που πλέον ανήκει στην Ουκρανία.

Το 1943 πήγε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τραβνίκι το οποίο βρισκόταν στην κατεχόμενη Πολωνία. Χρησίμευε ως στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ναζί. Έχει μείνει γνωστό στην ιστορία διότι εκεί εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες πολίτες που ζούσαν στη γύρω περιοχή και εργάστηκαν κατόπιν ως φύλακες θανάτου στα στρατόπεδα : Σόμπιμπορ, Τρέμπλινκα και Μπελζέκ.  Από τους πιο γνωστούς εγκληματίες που έχουν περάσει από εκεί είναι ο Τζον Ντέμιαντζουκ ο οποίος καταδικάστηκε από ένα γερμανικό δικαστήριο ως συμμέτοχος σε 28.000 θανάτους στο Σόμπιμπορ. Και αυτός χρειάστηκε να εκδοθεί από τις ΗΠΑ στη Γερμανία για να δικαστεί και να καταδικαστεί.  Υπενθυμίζεται πως οι Εβραίοι στέλνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως ένα μέρος της επιχείρησης  Ρέινχαρντ, όπως γράφει και το BBC, του σχεδίου των Ναζί να εξολοθρεύσουν πάνω από 2 εκατομμύρια Εβραίων  της Πολωνίας.

Το Τραβνίκι τελικά λειτούργησε ως στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Είναι δε εντελώς απίστευτο το ότι  στις 3 Νοεμβρίου του 1943 πάνω 6.000 άτομα θανατώθηκαν μέσα σε μια μέρα…

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως ο Πάλιγ υπηρέτησε ως φρουρός και έπαιξε έναν ρόλο απαραίτητο για τους ναζί καθώς όφειλε να σιγουρέψει πως οι Εβραίοι είχαν θανατωθεί.

Έφτασε στις ΗΠΑ το 1949 και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1957.

Παρόλο που ένα αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη πως βοήθησε στην εκτέλεση των φυλακισμένων δεν βρέθηκε ο ίδιος υπεύθυνος και ένοχος για τους θανάτους αυτούς. Η απέλασή του διατάχθηκε το 2004 έπειτα από την απόφαση ενός δικαστή ο οποίος έκρινε πως ο κατηγορούμενος είχε πλαστογραφήσει την αίτηση μετανάστευσής του.

Ο Πάλιγ έχει αρνηθεί τη συνεργασία του με τους Ναζί. Το 2003 είχε πει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης πως δεν πάτησε ποτέ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πως συμφώνησε να δουλέψει ως φύλακας επειδή φοβόταν πως οι Ναζί θα σκότωναν την οικογένειά του αν αρνούνταν.

Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας για την απέλασή του συνέβη διότι καμιά από τις Γερμανία, Ουκρανία και Πολωνία δεν ήθελαν να τον δεχθούν στην επικράτειά τους. Δεν απέκτησε ποτέ τη γερμανική υπηκοότητα. Η αλλαγή επήλθε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση που ανέλαβε φέτος την άνοιξη.

Ο Χέικο Μας, ο κεντροαριστερός υπουργός Εξωτερικών είπε στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε πως η Γερμανία είχε την ηθική υποχρέωση να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα των Ναζί  και του βασιλείου του τρόμου τους.  Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα δικαστεί.

Δ.Μ.