Απάντηση Καμμένου σε Ερντογάν: Οι μόνοι που δεν είναι πειρατές είναι οι Έλληνες

Απάντηση Καμμένου σε Ερντογάν: Οι μόνοι που δεν είναι πειρατές είναι οι Έλληνες

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές» έδωσε τη Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος.

«Οι μόνοι που δεν είναι είναι πειρατές σε βάθος αιώνων είναι οι Έλληνες. Η Ελλάδα στηρίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο και οι πειρατές κρίνονται από τα συμβούλια ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όταν κατέχουν περιοχές που εισβάλουν παράνομα» είπε ο υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και προστατεύτει την εθνική της κυριαρχία. Ζητά τη συνύπαρξη όλων κάτω από κανόνες. Δεν προκαλεί κανέναν αλλά και δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό στα δικαιώματα που τις δίνουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

«Θα πρέπει κάποιο να μην ξεχνούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, θαλάσσια, εναέρια, χερσαία, είναι και σύνορα ΕΕ και όταν παραβιάζονται τα σύνορα, παραβιάζονται και αυτά της ΕΕ» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι το σύνολο του ΝΑΤΟ είναι «σε θέση να γνωρίζει με αναφορές των κυβερνητών των πλοίων ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν μέσα στη συμμαχία τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο».

«Να συστήσω προς όλες τις πλευρές να κοιτάξουν την ευημερία των λαών και αυτή θα έρθει όταν θα μπορέσουμε να εκματελλετούμε όλοι σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο τον πλούτο που έχει η κάθε χώρα, τον υποθαλάσσιο, και ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ΝΑ Μεσόγειος γίνεται ενεργειακό κέντρο» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος από παρόμοιο χώρο, κατά την τελετή παράδοσης του πολεμικού πλοίου Burgazada είχε εκτοξεύσει για άλλη μια φορά απειλές ενόψει της έναρξης της γεώτρησης της EXXON Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας θα πρέπει να είναι ισχυρή τόσο στη θάλασσα όσο και αλλού. Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο στόλο αυξάνει την αποφασιστικότητά μας να προσατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την ισχύ μας στη θάλασσα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας «δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο με τον αποκλεισμό μας (σ.σ. της Τουρκίας) ή της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

Παράλληλα τόνισε ότι όσοι σκέφτηκαν να κάνουν βήματα κόντρα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι έκαναν «τεράστιο» λάθος προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές»

PROTOTHEMA.GR