Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχουν προκαλέσει ρυθμίσεις του προς ψήφιση πολυνομοσχεδίου που αφορούν στον κλάδο τους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στις ρυθμίσεις προβλέπεται νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία «τιμωρώντας ταυτόχρονα τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων», ενώ επίσης προβλέπεται τα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία με στόχο την πάταξη του φαινομένου των ελλείψεων σκευασμάτων που εντείνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για παραβίαση των αρχών δικαίου, «φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας» που θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες φαρμακεία.

Κατηγορεί το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για απολυταρχικές τακτικές και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.