Αντιδρά η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος κατά Ζουράρι που αποκάλεσε «κωφάλαλο» τον Ι. Σαββίδη

Αντιδρά η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος κατά Ζουράρι που αποκάλεσε «κωφάλαλο» τον Ι. Σαββίδη

Να ανακαλέσει δημόσια τα όσα είπε με αφορμή αυτά που διαδραματίστηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Κυριακής μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, καλεί τον Κώστα Ζουράρι η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως ο βουλευτής δήλωσε για τον Ιβάν Σαββίδη: «Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος» Η Ομοσπονδία συνεχίζει, τονίζοντας τα εξής:

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κ. Ζουράρι, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας, ότι ο όρος “κωφάλαλος” είναι λανθασμένος για τον προσδιορισμό της αναπηρίας μας και ότι έχει πλέον αντικατασταθεί από τους όρους “κωφός” και “βαρήκοος” (ανάλογα με το ποσοστό της κώφωσης). Το σημαντικότερο ωστόσο ατόπημά του είναι ότι επί της ουσίας ορίζει τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως άγλωσσους! Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους αντιεπιστημονικές αντιλήψεις να διατυπώνονται από ανθρώπους που κατέλαβαν και κατέχουν δημόσια αξιώματα, καθώς φανερώνουν το πόσο βαθιά άγνοια έχουν για τα θέματα της αναπηρίας, αλλά και διαιωνίζουν προκαταλήψεις, για την εξάλειψη των οποίων δίνουμε καθημερινό αγώνα».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κωφοί-βαρήκοοι έχουν στην πλειονότητά τους ως μητρική γλώσσα τη νοηματική, η οποία αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με την ελληνική αφενός μεν στην εκπαίδευση και αφετέρου στην κοινωνική ζωή, ενώ ένα ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα την ομιλούμενη ελληνική, όπως και οι υπόλοιποι ακούοντες Έλληνες πολίτες.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, που εκπροσωπεί όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας, καταλήγει επισημαίνοντας πως «δεν ανέχεται τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια για την αναπηρία μας, τα οποία θίγουν την αξιοπρέπειά μας» και καλεί τον κ. Ζουράρι να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του.

ΑΜΠΕ