Αντιδρά η Κύπρος – Εξέδωσε αντι-Navtex ως απάντηση στην Τουρκία

Αντιδρά η Κύπρος – Εξέδωσε αντι-Navtex ως απάντηση στην Τουρκία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τουρκική Navtex, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τη διενέργεια άσκησης του Πολεμικού της Ναυτικού από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Όπως σημειώνει το philenews.com, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα προχώρησε στην έκδοση αντι-navtex, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για έκδοση Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι το JRCC Λάρνακας και το Ράδιο Κύπρος.

Στο μεταξύ, τίθεται από το βράδυ του Σαββάτου σε ισχύ η κυπριακή Navtex που δεσμεύει περιοχή εντός του τεμαχίου “10” και που αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων για λογαριασμό της εταιρείας. capital.gr

Κεντρική φώτο: Με τον αριθμό 3 είναι σημειωμένη η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιβαλλοντικές έρευνες σε σχέση με τις επικείμενες ενέργειες της ExxonMobil στο τεμάχιο “10”. (Πηγή: philenews.com)