Αντιδράσεις εκ του ασφαλούς στο ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Αντιδράσεις εκ του ασφαλούς στο ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Νέο σκηνικό “αντιδράσεων” από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Είναι όμως αμφίβολο, αν οι βουλευτές που αντιδρούν, με πρώτο και καλύτερο το “συνήθη ύποπτο” Νίκο Φίλη, θα ξεφύγουν από την πεπατημένη της… συμμόρφωσης αν απαιτηθεί, καθώς το ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί ψηφοφορία στη Βουλή, καθιστά προς το παρόν τις όποιες αντιδράσεις, διαφοροποιήσεις εκ του ασφαλούς.

Επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να αναδειχθεί σε “φωνή της συνείδησης” του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να έχω μια ενημέρωση στο θέμα της ΔΕΗ και είμαι επιφυλακτικός γιατί δεν είναι στενά πολιτικό άπτεται πολλών παραγόντων. Η συμφωνία για την ΔΕΗ επιβάλλεται δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση και η ΔΕΗ μικραίνει με αυτήν την συμφωνία. Δυο θέματα είναι κυρίαρχα, οι επιπτώσεις στην πορεία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις στα τιμολόγιά της».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Κοζάνη, ο Κώστας Σέλτσας, ο Θέμης Μουμουλίδης και ο Μίμης Δημητριάδης, συμπαρίστανται στους τοπικούς φορείς και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, που κινητοποιούνται. Οι τρεις βουλευτές ήταν παρόντες στη χθεσινή συγκέντρωση στην πόλη τους, εναντίον της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι διαφωνίες των βουλευτών αυτών και εάν θα τους δοθεί καν η ευκαιρία στη Βουλή να διαφοροποιηθούν, καθώς η συμφωνία για τη ΔΕΗ είναι αμφίβολο εάν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως, το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει φέρει ικανοποίηση στην κυβέρνηση, αλλά προκαλεί προβληματισμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, λόγω τω υποχωρήσεων που έγιναν.

Μάλιστα ο Νίκος Φίλης, με περίσσευμα σαρκασμού, άφησε σαφείς αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δηλώνοντας: «Ο άνθρωπος, όλες τις μνημονικές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους!»