Αντιδράσεις εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για το ξεπούλημα των μνημείων της Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για το ξεπούλημα των μνημείων της Θεσσαλονίκης

Την πρόθεση του να απαντήσει με «δυναμικές κινητοποιήσεις» στα σχέδια της κυβέρνησης για  μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων,  δηλώνει σε ανακοίνωση του o Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος.

Ο Σύλλογος ζητά να επιστραφούν με νομοθετική ρύθμιση τα μνημεία στο ΥΠΠΟΑ, ενώ τονίζει πως ψελλίσματα του τύπου «δεν θα πουληθεί κανένας Αρχαιολογικός Χώρος, Μουσείο ή μνημείο» ή «εκ παραδρομής ή απροσεξίας παραχωρήθηκαν» δεν πείθουν κανέναν.

Δεν παραλείπει, δε, να τονίσει  ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα μνημεία και χώροι αποκαλύπτεται ότι είχαν παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ, όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύουμε ότι σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι και άλλοι χώροι σε όλη την Ελλάδα έχουν μεταβιβαστεί στο ΕΤΑΔ», τονίζουν οι εργαζόμενοι και προειδοποιούν ότι «θα επαγρυπνούμε και θα προστατεύουμε τις Αρχαιότητες και την Πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα της, με οποιοδήποτε τρόπο και αγώνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με πολύ μεγάλη υπομονή και αγωνία περιμέναμε τις ανακοινώσεις και τις εξηγήσεις από την Ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σχετικά με τη μεταβίβαση Αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και Μουσείων στην ΕΤαιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ταυτόχρονα είχαμε την ελπίδα ότι θα διαψεύσει αυτές τις μεταβιβάσεις και ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ όχι μόνο δεν τα διέψευσε, αλλά απεναντίας δημιούργησε και νέα ερωτήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν ανακοίνωσε εαν θα προχωρήσει, έστω και τώρα, σε άμεση και οριστική λύση του προβλήματος. Με ψελλίσματα του τύπου «δεν θα πουληθεί κανένας Αρχαιολογικός Χώρος, Μουσείο ή μνημείο» ή «εκ παραδρομής ή απροσεξίας παραχωρήθηκαν», δεν πείθουν κανέναν.

Καθημερινά και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα μνημεία και χώροι αποκαλύπτεται ότι είχαν παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ. Μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι και άλλοι χώροι σε όλη την Ελλάδα έχουν μεταβιβαστεί στο ΕΤΑΔ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ, δεν ξεπουλά τα ασημικά του κράτους, όπως έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις, αλλά τα χρυσαφικά του.

Εμείς οι εργαζόμενοι θα επαγρυπνούμε και θα προστατεύουμε τις Αρχαιότητες και την Πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα της, με οποιοδήποτε τρόπο και αγώνες.

Ζητούμε από την κυβέρνηση:

Α) να καταγραφούν και να δοθούν στη Δημοσιότητα όλες οι Αρχαιότητες και η περιουσία του ΥΠΠΟΑ που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ.

Β) Νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή τους στο ΥΠΠΟΑ.

Γ) Νομοθετική ρύθμιση όλων των άλλων πράξεων (π.χ. παραχώρηση διαχείρισης, εσόδων κτλ.)

Εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε πραγματοποίηση των παραπάνω προτάσεων ώστε να διασφαλιστούν οι Αρχαιότητες και η περιουσία του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Σωματεία και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».