Αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Νίμιτς-Δεν είσαι αρμόδιος να μιλάς για εμάς

Αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Νίμιτς-Δεν είσαι αρμόδιος να μιλάς για εμάς

Την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς για τις πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωαν με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε με «σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο». Επίσης, στην ανακοίνωση χαιρετίζεται η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και σοβαρότητα ώστε να αντιμετωπιστεί «το λεπτό αυτό θέμα».

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».