ΠΟΕΔΗΝ: Ανοχύρωτη η Χαλκιδική για το καλοκαίρι

ΠΟΕΔΗΝ: Ανοχύρωτη η Χαλκιδική για το καλοκαίρι

Μεγάλη έρευνα εκπόνησε η ΠΟΕΔΗΝ, (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Η έρευνα καταγράφει τη στροφή των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα λόγω της έλλειψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, τον διαλυμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ελλείψεις σε καρδιολόγους ή ελλείψεις σε ασθενοφόρα για κάθε βάρδια, αύξηση της ζήτησης στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών λόγων των μεταναστών και των προσφύγων.

Η έρευνα υπογραμμίζει πως ξεκίνησε η τουριστική περίοδος ενώ «οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ότι υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες. Και καταλήγει λέγοντας πως «η χώρα μας στις νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτη».
Σαν τη Χαλκιδική…
Για τη Χαλκιδική που εξυπηρετεί 1.000.000 η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ λέει συγκεκριμένα πως υπάρχει: Έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρών, διοικητικού, φυλάκων, πληρωμάτων. Το Υπουργείο Υγείας λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, προσλαμβάνει ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας με συνέπεια όλα τα Κέντρα Υγείας να μη καθαρίζονται Σαββατοκύριακα, αργίες, απόγευμα και νύχτα. Οι λίγες νοσηλεύτριες κάνουν και τις καθαρίστριες, και τον διοικητικό υπάλληλο, και την τεχνική υπηρεσία και εργάζονται τη νύχτα χωρίς φύλαξη κάνοντας και τους φύλακες με όλους τους κινδύνους. Τα ακτινολογικά μηχανήματα δεν είναι ψηφιακά. Η υλικοτεχνική συντήρηση των κτιρίων και των ασθενοφόρων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές. Εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, υλικών, αντιδραστηρίων, ακτινολογικών, τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανθούν δίπλα από τα Κέντρα Υγείας.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου: Ενώ το νοσοκομείο καλύπτει 1.000.000 τουρίστες το καλοκαίρι, έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. Οι νέες πτέρυγες πλήρως εξοπλισμένες των επειγόντων ΤΕΠ και της ΜΕΘ με 4 κλίνες, παραμένουν κλειστές, κι αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρά την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, με απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ μετακινείται προσωπικό προς άλλες μονάδες υγείας (ρουσφέτια) και άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου Πολυγύρου εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα (ρουσφέτια) κι αποδυναμώνοντας τα τμήματά τους. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί τις μισές ημέρες του έτους λόγω έλλειψης ιατρών.
Κέντρο Υγείας Μουδανιών: 7 νοσηλεύτριες μόνο σε κυκλικό ωράριο, για 8.000 -10.000 ασθενείς μηνιαίως την τουριστική περίοδο. Παλιό ακόμη το ακτινολογικό μηχάνημα με χημικά απόβλητα. Ανεπαρκής καθαριότητα, 2 καθαρίστριες μόνο, 4 ώρες το πρωί για 24ωρη λειτουργία
Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου: 1 μόνο διοικητικός υπάλληλος, 2 μόνο γενικοί ιατροί που απόμειναν, εξαιτίας παραιτήσεων για να προσληφθούν στα ΤΟΜΥ Ευόσμου και δεν αντικαταστάθηκαν. Δεν υπάρχει ακτινολόγος, γυναικολόγος. Τα γύρω περιφερικά ιατρεία λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα. Το Κέντρο Υγείας είναι απομακρυσμένο σε ορεινή περιοχή (κοντά στις Σκουριές- ορυχεία χρυσού) και δεν έχει κανένα φύλακα. Ελλιπής καθαριότητα, με 2 καθαρίστριες τις καθημερινές για 4ώρες μόνο (οι συμβάσεις εργασίας δεν πληρώνουν αργίες). Οι βάρδιες για τα 2 ασθενοφόρα δεν καλύπτονται τη νύχτα. Η κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ αλλά ο χρόνος απόστασης είναι 2-3 ώρες. Παλιός εξοπλισμός.
Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου (Σιθωνία): 8 νοσηλεύτριες μόνο για κυκλικό ωράριο και το πλήρωμα ασθενοφόρου -6 άτομα- δεν καλύπτουν τις βάρδιες. Κανένας διοικητικός υπάλληλος, 3 ιατροί καθημερινά, κανένας φύλακας, παλιό ακτινολογικό χημικό μηχάνημα, παλιός εξοπλισμός, έλλειψη αντιδραστηρίων, καθαριότητα 4ωρη (1 καθαρίστρια) μόνο καθημερινές.
Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας: Μόνο 6 νοσηλεύτριες (+2 ΟΑΕΔ) για κυκλικό ωράριο, 3 γενικοί ιατροί μόνο, δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό κλείνει όταν η 1 παρασκευάστρια έχει άδεια για καλοκαίρι. Κανένας φύλακας, κανένας Διοικητικός υπάλληλος. Μόνο 3 ώρες τις καθημερινές η 1 Καθαρίστρια. Εξοπλισμός πολύ παλιός, η συντήρηση του κτιρίου γίνεται μόνο από δωρεές.

 

Η πλήρης έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ στο http://www.poedhn.gr/deltia-typoy/item/3228-megali-erevna-tis-poedin-gia-tin-katastasi-ton-nosokomeion–kentron-ygeias—ekav-stis-touristikes-perioxes