Ανοιχτό «παράθυρο» από Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Ανοιχτό «παράθυρο» από Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή» στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού φαίνεται ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας της FYROM σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

Η σκόπιμη ασάφεια είναι προφανώς μέρος της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο, εκτός αν εννοεί ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;

Όσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κλιμάκωσε την αντίδρασή του στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού». Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει πως «το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών» και τη Φώφη Γεννηματά να διερωτάται αν «υπάρχει κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας τα περί κύρωσης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, ξεκαθάρισε πως «η συμφωνία δεν παραχωρεί την εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι».

Απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απομένει μόνο να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών, αλλά και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που ζήτησε να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό από 180 βουλευτές, δίνει με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Εις ό,τι αφορά τη δήλωση που έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.