Ανησυχία για αύξηση των προσφύγων λόγω της επίθεσης στη Συρία(ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχία για αύξηση των προσφύγων λόγω της επίθεσης στη Συρία(ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχία προκαλεί στην κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο η επίθεση των τριών δυτικών δυνάμεων στη Συρία. καθώς εκτός των άλλων υπάρχει ο φόβος ότι θα αυξηθούν οι ήδη αυξημένες προσφυγικές ροές.

Ήδη τα νεώτερα στοιχεία της Frontex καταγράφουν 30% περισσότερες παράνομες εισόδους στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι περισσότεροι αφιχθέντες προέρχονται από την Συρία.

Η υπηρεσία της ΕΕ μέτρησε κοντά στις 8.000 παράνομες εισόδους από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Ωστόσο μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι η αύξηση αυτή δεν οφείλεται τόσο στις ροές προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά κυρίως στα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

Συνολικά 18.800 αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες είχαμε το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνη της η Ελλάδα υποδέχθηκε τέσσερις στους δέκα από αυτούς.

Αντιθέτως, οι ροές στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, όπου προορισμός είναι η Ιταλία, μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, και διαμορφώθηκαν στις 6.600.

video euronews