Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας Κασόγκι – Ο “Ο δρ. θάνατος” τον τεμάχισε και μετά… έφαγε

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας Κασόγκι – Ο “Ο δρ. θάνατος” τον τεμάχισε και μετά… έφαγε

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τη δολοφονία και τον τεμαχισμό του πτώματος, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και τις ενέργειες του αποκαλούμενου “Δρ Θάνατος” που τεμάχισε ζωντανό τον άμοιρο δημοσιογράφο και μετά έφαγε στη προξενική κατοικία ατάραχος.

Ο «Δρ Θάνατος» είχε εκπαιδευτεί σε ιδρύματα στη Μελβούρνη με υποτροφία από τη Σαουδική Αραβία, ο άνθρωπος που φέρεται να διαμέλισε ζωντανό τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Ο  Σαλάχ αλ Τουμπάιγκι εργάστηκε στο Βικτωριανό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής το 2015 παρακολουθώντας τη διενέργεια νεκροψιών, ενώ είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την αναγνώριση θυμάτων από μαζικές καταστροφές. Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας είχε κάνει σπουδές στην Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης το 2004.

Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας Σαλάχ αλ ΤουμπάιγκιΟ επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας Σαλάχ αλ Τουμπάιγκι

 

 

Στο πρόσωπό του αναγνώρισαν οι τουρκικές Αρχές έναν από τους 15 εκτελεστές που είχαν φτάσει, με ιδιωτικό τζετ στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι. Λένε μάλιστα ότι είχε στην κατοχή του κι ένα χειρουργικό πριόνι κατά την άφιξη και την αναχώρησή του από την Πόλη.

Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έφερε χθες στο φως η ιστοσελίδα Middle East Eye οι δολοφόνοι έπιασαν τον Κασόγκι μόλις μπήκε στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου και από το γραφείο του προξένου τον έσυραν σε τραπέζι διπλανού δωματίου, όπου ανέλαβε ο «Δρ Θάνατος». Άρχισε να του κόβει ένα ένα τα δάκτυλα, ενώ ήταν ακόμη ζωντανός και ούρλιαζε και αφού του χορήγησαν αναισθητική ουσία, φόρεσε ακουστικά για να ακούει μουσική όσο τον τεμάχιζε, συμβουλεύοντας και τα άλλα μέλη της ομάδας να κάνουν το ίδιο.

Κι αφού τον αποκεφάλισαν και ολοκλήρωσαν το μακάβριο έργο τους διαλύοντας τη σορό του σε οξύ, όπως υποπτεύονται οι τουρκικές Αρχές, έφαγαν ήρεμοι, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε, όπως είπε πηγή προσκείμενη στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.

 

 

Στη δημοσιότητα το τελευταίο άρθρο Κασόκγι

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε την Τετάρτη (17/10) το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι προτού εξαφανιστεί στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε σημείωμά της που προλογίζει το άρθρο του η Κάρεν Ατάια, επιμελήτρια του τμήματος Global Opinions της εφημερίδας, εξηγεί ότι καθυστέρησε η δημοσίευσή του καθώς ήλπιζαν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος θα γύριζε πίσω στις ΗΠΑ σώος και αβλαβής.

“Έλαβα αυτό το άρθρο από τον μεταφραστή και βοηθό του Τζαμάλ Κασόγκι την επομένη της δήλωσης της εξαφάνισής του στην Κωνσταντινούπολη. Η Post καθυστέρησε τη δημοσίευσή του επειδή ήλπιζε ότι ο Τζαμάλ θα γυρίσει σε μας ώστε αυτός και εγώ να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε μαζί. Τώρα πρέπει να το δεχτώ: Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα βγάλω στη δημοσιότητα για την The Post”, σημείωσε η Ατάια.

“Το άρθρο αυτό γνώμης αποδίδει με ακρίβεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Μια ελευθερία για την οποία όπως φαίνεται έδωσε τη ζωή του”, έγραψε επίσης η Ατάια.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο “Τζαμάλ Κασόγκι: Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι ελευθερία της έκφρασης”, ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον αραβικό κόσμο.

 

 

“Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει την δική του εκδοχή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μέσω εσωτερικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την εξουσία”, γράφει ο Κασόγκι.

“Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή των παλαιών υπερεθνικών μέσων ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα διεθνή γεγονότα. Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τη φωνή των Αράβων”.

Ο Κασόγκι αναφέρεται επίσης στο άρθρο του στην περίπτωση του Σαουδάραβα συναδέλφου του Σάλεχ αλ Σέχι. “Ο αγαπημένος μου φίλος, ο εξέχων Σαουδάραβας συγγραφέας Σάλεχ αλ Σέχι, έγραψε ένα από τα πιο διάσημα άρθρα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στον σαουδαραβικό Τύπο. Αυτός δυστυχώς εκτίει τώρα μια αδικαιολόγητη ποινή κάθειρξης πέντε ετών για υποτιθέμενα σχόλια που αντιβαίνουν στο σαουδαραβικό κατεστημένο”.

“Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν πλέον ως συνέπεια μια οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα”, προσθέτει για να σημειώσει: “Αντιθέτως, οι ενέργειες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια καταδίκη η οποία ακολουθείται γρήγορα από σιωπή”.

“Ως αποτέλεσμα επιτρέπεται στις αραβικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυξανόμενο βαθμό. Κάποτε οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ θα απαλλάξει την πληροφόρηση από την λογοκρισία και τον έλεγχο που συνδέεται με τα έντυπα μέσα. Όμως αυτές οι κυβερνήσεις, των οποίων η ίδια η ύπαρξη στηρίζεται στον έλεγχο της πληροφόρησης, έχουν μπλοκάρει υπερβολικά το Ίντερνετ. Έχουν επίσης συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους και πιέσει διαφημιστές να ζημιώσουν τα έσοδα συγκεκριμένων εκδόσεων”, καταλήγει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του, το οποίο είχε επισκεφθεί για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί τη μνηστή του.

Εκείνη τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε και ήταν και αυτή που δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η υπόθεση του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του και το πτώμα του απομακρύνθηκε. Το Ριάντ το διαψεύδει.

 

Ο Τραμπ ζητά το ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την ηχητική καταγραφή των γεγονότων που φέρεται ότι αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

“Τη ζητήσαμε, αν υπάρχει”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο που φέρεται ότι αποδεικνύει τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του, ο Τραμπ πρόσθεσε ωστόσο: “Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει”.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε παράλληλα ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση του δημοσιογράφου, σημειώνοντας ότι περιμένει την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μόλις επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβια και την Τουρκία.

“Δεν καλύπτω καθόλου” τους Σαουδάραβες, διαβεβαίωσε ο Τραμπ. “Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως “ως το τέλος της εβδομάδας”.

CNN – IEFIMERIDA.GR