Ανασχηματισμός: Με το βλέμμα στις εκλογές και την πλάτη στα προβλήματα

Ανασχηματισμός: Με το βλέμμα στις εκλογές και την πλάτη στα προβλήματα

Με το βλέμμα προς το εσωτερικό, ήτοι τις  εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και τον εμβολισμό όμορων, πολιτικών χώρων εν όψει εκλογών θα κινηθεί πλέον η κυβέρνηση, με βάση το νέο σχήμα που προέκυψε από τον χθεσινό ανασχηματισμό.

Η αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση να γεμίσει ασφυκτικά, από τα 51 μέλη της νέας κυβέρνησης,  ανάμεσα στα οποία πολλοί, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέρριψε  μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του, αυτή του μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος.

Πέρα από τις διευθετήσεις προς κατευνασμό των ανησυχιών της Κουμουνδούρου, την ικανοποίηση του κυβερνητικού εταίρου, και τις προσπάθειες πολιτικών ανοιγμάτων του κ. Τσίπρα, ο ανασχηματισμός δεν  δείχνει να αφουγκράζεται καμιά από τις ανησυχίες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από τη «γεωγραφία» του νέου ανασχηματισμού προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας κινήθηκε, σε σημαντικό βαθμό, με γνώμονα την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σταθερότητας για το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποκλείσει –κατά το δυνατόν– τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, στερώντας του το σημαντικότερο χαρτί στην πορεία προς τις εκλογές: την επιλογή του χρόνου προσφυγής στις κάλπες.

Ετσι, ο πρωθυπουργός φρόντισε κατ’ αρχάς να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τυχόν δυσαρέσκειά τους θα μεταφραζόταν σε διαρκή γκρίνια και αμφισβήτηση των επιλογών της ηγετικής ομάδας. Πολύ περισσότερο που επιδιώκει ένα αρραγές μέτωπο στο κόμμα, στην τελική ευθεία προς τη χρονιά των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, διασφάλισε την ομαλή συμπόρευση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο ο κ. Πάνος Καμμένος όσο και ο κ. Νίκος Κοτζιάς διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, χαρτοφυλάκια της επιλογής τους από την αρχική φάση της κυβερνητικής συνεργασίας. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ για άλλη μία φορά εμφανίζονται να ενισχύονται από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας, πλέον, δημιουργήσει σχετική παράδοση, καθώς αυτό συνέβη σε όλους τους προηγούμενους ανασχηματισμούς.

Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να υπουργοποιήσει την κ. Κατερίνα Παπακώστα, ενισχύει επί της ουσίας την κυβερνητική πλειοψηφία κατά μία έδρα, ενίσχυση ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας και της πίεσης που η κυβέρνηση υφίσταται σε διάφορα μέτωπα. Ταυτόχρονα, η υπουργοποίηση Παπακώστα εξυπηρετεί τον στόχο του ανοίγματος προς τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά».

Μάλιστα, η συνάντηση που είχε η κ. Παπακώστα με τον κ. Καμμένο δείχνει ότι ο σχεδιασμός στοχεύει και στην ενίσχυση της επιρροής των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ακροατήριο, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής απώλειας δυνάμεων που εμφανίζει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Για το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν το μεγάλο ερώτημα του ανασχηματισμού μετά τη μετακίνηση του κ. Π. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου και στη θέση του γραμματέα του κόμματος, διαψεύσθηκαν τα σενάρια περί μετακίνησης εκεί ενός εκ των κ. Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη. Πιθανότατα αυτές οι επιλογές απορρίφθηκαν, καθώς μάλλον θα προκαλούσαν αντιδράσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την μετακίνηση του κ. Αλ. Χαρίτση, μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκτονώνοντας με αυτή την κίνηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και διασφαλίζοντας ότι στο υπουργείο που θα διαχειριστεί το ζήτημα των εκλογών θα έχει έναν υπουργό περισσότερο προσηλωμένο στην κυβερνητική ηγεσία απ’ ό,τι στις όποιες προσωπικές στρατηγικές.