Αναρμόδια και επίσημα η Βουλή για την υπόθεση Novartis

Αναρμόδια και επίσημα η Βουλή για την υπόθεση Novartis

Στο εξ αρχής αναμενόμενο και σχεδόν προαναγγελθέν «συμπέρασμα» ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση Novartis, κατέληξαν τυπικώς και επισήμως απόψε τα μέλη της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας στην ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή: στην τελευταία αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω ψηφοφορίας επικύρωσαν το περί αναρμοδιότητας της Βουλής πόρισμά τους.

Μόνοι τους στην αίθουσα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει προ πολλού αποχωρήσει καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις, ενέκριναν το πόρισμά τους που –όπως εξ αρχής διαφαινόταν- καταλήγει στο συμπέρασμα περί αναρμοδιότητας της Βουλής να εμπλακεί σε προανακριτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα, τώρα, με τα προβλεπόμενα, το σχετικό υλικό (πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κείμενα με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, πλην της Ενωσης Κεντρώων που δεν κατέθεσε κείμενο) παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε εντός δεκαπενθημέρου να συγκληθεί και να αποφασίσει επ’ αυτών η Ολομέλεια.

Τελευταίο, χρονικά, από τα κόμματα ήταν το Ποτάμι που κατέθεσε το πόρισμά του για τις εργασίες της Επιτροπής. Σε αυτό ο κ. Γ. Αμυράς μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καθίσταται σαφές ότι οι “προανακριτικές” επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου, διαχρονικά και επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκκινούν κυρίως από μικροπολιτικά κίνητρα, υποτάσσονται στη συγκυρία και εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εξαίρεση υπουργού της κυβέρνησης από την προκαταρκτική εξέταση, όταν μάλιστα το όνομά του περιέχεται στη διαβιβασθείσα δικογραφία; Το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είχε προβλέψει το προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ήταν η αναζήτηση της αλήθειας αλλά η αποκόμιση βραχυπρόθεσμου κομματικού οφέλους. Μια προανακρτική που φτιάχτηκε δηλαδή όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και τελικά να συσκοτίσει αντί να φωτίσει τα γεγονότα».