Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία η ΕΕ – Πώς αντιδρά το Κρεμλίνο

Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία η ΕΕ – Πώς αντιδρά το Κρεμλίνο

Εν μέσω χειροκροτημάτων το κονβόι που μεταφέρει τους 23 Βρετανούς διπλωμάτες που απέλασε η Ρωσία εγκαταλείπει την βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Η απέλασή τους είναι η απάντηση του Κρεμλίνου στις ενέργειες της Βρετανίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την «υπόθεση Σκριπάλ».

Σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Βρετανική κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα κρύβεται η Ρωσία.

«Με ικανοποίησε η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δέχτηκε και συμφώνησε ότι η αξιολόγηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε στους δρόμους του Σόλσμπερι καθώς και ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη λογική εξήγηση» δήλωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Κοινή στάση κρατούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στη Μόσχα, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία. Πρόκειται για τον Γερμανό Μάρκους Έντερερ.

Με την «υπόθεση Σκριπάλ» να έχει αναβιώσει τον Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ή να ανακαλέσουν τους δικούς τους πρεσβευτές.

Ρωσία: «Λυπούμαστε για την απόφαση της ΕΕ»

«Λυπούμαστε για άλλη μια φορά γιατί κάποιοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις χρησιμοποιώντας τη διατύπωση “πιθανότατα”», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς οι Βρυξέλλες εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στο Λονδίνο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι βρίσκεται “πιθανότατα” πίσω από τη δηλητηρίαση αυτή.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ», επέμεινε ο Πεσκόφ.

«Δεν γνωρίζουμε ποια στοιχεία παρουσίασε η βρετανική πλευρά συζητώντας την υπόθεση Σκριπάλ με τους εταίρους της ΕΕ που συναντώνται στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες», είπε.

«Δεν γνωρίζουμε ούτε για τι ακριβώς συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών [και κυβερνήσεων] της ΕΕ όταν μίλησαν για την υποστήριξή τους στη Βρετανία», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας τη λύπη του που «η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει πληροφορίες» από το Λονδίνο για την υπόθεση αυτή.

Οι βρετανικές αρχές χαρακτήρισαν τη Μόσχα υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στη Βρετανία.

Η Ρωσία διακήρυξε επανειλημμένα την αθωότητά της και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις» της Μόσχας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, euronews.com