
Αναζητώντας μέρος για προσγείωση στη G7
Αναζητώντας χώρο προσγείωσης -landing zone δηλαδή- για τους ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη που θα συναντηθούν σήμερα στον Καναδά, τη χώρα που έχει για φέτος την προεδρία. Ναι, είναι εκείνη η ομάδα των ηγετών που από το 1998 είχε μέσα της και τη Ρωσία αλλά λόγω της επέμβασής της και της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 τελεί εκτός… Εκείνη την ομάδα που είχε συνηθίσει ο κόσμος να βλέπει να χαμογελούν και να συμφωνούν – τα τελευταία χρόνια κι ενώ οι ηγέτες λάμβαναν τις αποφάσεις τους συναινετικά. Αποφάσεις που δεν είχαν και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά που πάντα έδιναν ένα τόνο σύμπνοιας.
Αυτός ο τόνος αναζητείται για φέτος… Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο προστατευτισμός, η πολιτική «Η Αμερική πρώτα» που ασκεί, η αποχώρησή του από τη συμφωνία του κόσμου όλου για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του πλανήτη, η αποχώρησή του από τη συμφωνία που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η απόφασή του να επιβάλλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, όλα αυτά τον φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους 6 συναδέλφους του (Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ιαπωνία) σε σημείο που πολλοί εκτιμούν πως ενδέχεται να μην συμφωνηθεί καν ένα κοινό ανακοινωθέν, ως είθισται, αλλά να ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής του Καναδά με συνέντευξη του οικοδεσπότη Τζάστιν Τριντό.
Όλοι μαζί κι ο Τραμπ χώρια; Κάπως έτσι και μάλιστα… ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας που προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του τον τελευταίο καιρό, έφτασε στο σημείο να πει πως κανείς ηγέτης δεν είναι για πάντα. Επίσης είπε πως οι υπόλοιπες αγορές μαζί είναι μεγαλύτερες από εκείνη των ΗΠΑ.
Τα θέματα που είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αφορούν το κλίμα, τη Συρία, το Ιράν, όλα τα σημαντικά ζητήματα του κόσμου. Σε αυτά ο Τραμπ πρόσθεσε κι ένα ακόμη δηλώνοντας πως θα έπρεπε να επιστρέψει στην ομάδα η Ρωσία… Τις δηλώσεις τις έκανε ενώ ετοιμαζόταν να πάρει το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στον Καναδά για την τριήμερη διάσκεψη . Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως θα αποχωρήσει πριν το τέλος της συνόδου κορυφής καθώς πρέπει να ετοιμαστεί για την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη, 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Πάντως δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για την Τερέζα Μέι η οποία θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες τις διπλωματικές ικανότητές της για να κινηθεί προσεκτικά εκτός ΕΕ – λόγω brexit-αλλά κι εντός ως πιο συμφέρουσα στάση για τη χώρα της ενώ αναζητά καινούριες οικονομικές διεξόδους.
Ενδιαφέρουσα δε θα είναι και η παρουσία του Τζιουζέπε Κόντε του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας.