Αναβιώνει σήμερα το «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό

Αναβιώνει σήμερα το «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό

Το «Μαύρο Αλώνι», ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έθιμα της Χαλκιδικής, για την επέτειο της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Οθωμανούς το 1821, αναβιώνει την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην Ιερισσό.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί στον τόπο του μαρτυρίου, με την έπαρση της σημαίας και θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το ιστορικό της επετείου, από την εκπρόσωπο της ομάδας του “Κυττάρου”, Μαρία Λαγόντζου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί της Ιερισσού και ο ιστορικός “Καγκελευτός” χορός.
Στις 6.00 το απόγευμα οι χοροί θα επαναληφθούν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού.

Η τελετουργική διαδικασία του εθίμου επικεντρώνεται στην ανάκληση της μνήμης για τους νεκρούς της επανάστασης του 1821. Είναι δηλαδή ένα θεατρικό δρώμενο, που διέσωσε η λαϊκή παράδοση και αναπαριστά μουσικοχορευτικά την έναρξη, την πορεία και την κατάληξη της επανάστασης στη Χαλκιδική.

Το πέρασμα των χορευτών κάτω από τα σπαθιά και την αψίδα ζωντανεύει, ως ιστορική συλλογική μνήμη, το συγκλονιστικό γεγονός της παράδοσης των Χαλκιδικιωτών στον Μεχμέτ Εμίν, όταν τον Δεκέμβριο του 1821 πραγματοποιούσαν την αναγκαστική έξοδό τους από το Άγιο Όρος.halkidikifocus.gr