Αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία του Β. Αιγαίου

Αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία του Β. Αιγαίου

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου νοσοκομείων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Σύρου θα αποτελέσουν ενισχυμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το 80% των περιστατικών. Νοσοκομεία όπως της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Χίου θα ενισχυθούν στις βασικές τους ειδικότητες προκειμένου να καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

«Έχουμε το ωραιότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, αλλά δε μπορούμε να έχουμε νευροχειρουργό σε κάθε νησί, και καρδιολόγο σε κάθε βραχονησίδα αλλά μπορούμε να έχουμε τρία μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία και άλλα επτά ή οκτώ μικρότερα με τις βασικές ειδικότητες, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και ένα πολύ καλό σύστημα μεταφοράς των ασθενών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα νησιά χαρακτήρισε «ιστορική τομή», την δημιουργία βάσης διακομιδών στη Σύρο.

«Οι σταθμοί ελικοπτέρων στη Σύρο και τη Ρόδο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης και ο αριθμός των περιστατικών που αεροδιακομίζονταν από τα νησιά στην Αθήνα. Το 40% των περιστατικών αυτών, έπαιρναν εξιτήριο την επόμενη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν αναγκαίες. Οι σταθμοί αυτοί θα συνδεθούν με το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τα άλλα αεροδρόμια του βορείου Αιγαίου ενώ θα αξιοποιηθούν και τα δυο αεροπλάνα που θα αγορασθούν με την δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου και θα κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τις αεροδιακομιδές που γίνονται σήμερα με τα C130 και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ την ώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες όπως είπε αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά το 2015.