Ανάλυση Economist: Η Ελλάδα απέχει μίλια από την κανονικότητα

Ανάλυση Economist: Η Ελλάδα απέχει μίλια από την κανονικότητα

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της καθώς η κρίση έχει προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές», αναφέρει σε άρθρο του για τη χώρα μας ο Economist.

O συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν επιστρέψουν στην κανονικότητα. Σημειώνει μάλιστα ότι τα προβλήματα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πυροδότησαν μια οικονομική κρίση που κράτησε περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση στην Αμερική.

«Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρέλαιο-παραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά .

Το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνεται στο άρθρο του Economist.

Η εφημερίδα αναφέρει τέλος, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες διεξάγονται με δυσκολία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει πως η επένδυση έχει πάει πίσω λόγω καθυστερήσεων, διαφωνιών για τους όρους και τις έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες.