«Αλμυρό» το επιτόκιο δανεισμού της χώρας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου

«Αλμυρό» το επιτόκιο δανεισμού της χώρας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Μολονότι, η Ελλάδα, κατά τη χθεσινή έξοδο της στις αγορές, συγκέντρωσε προσφορές χρημάτων που ξεπερνούσαν το προσδοκώμενο ποσό, εν τούτοις το επιτόκιο 3,5% του ομολόγου  παραμένει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Η παρατήρηση ανήκει στον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνο Κόλλια, σημειώνοντας ότι είναι κομβικής σημασίας η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας δεδομένου ότι – με την έξοδο στις αγορές – δανειζόμαστε ή επιχειρούμε να αντικαταστήσουμε χρήματα, τα οποία σήμερα πληρώνουμε με μισό κόστος.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ αναφέρει:

«Η έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές με το επταετές ομόλογο χαρακτηρίζεται επιτυχής, παρά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δείχνει ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές μας αποδέχονται και δέχονται ταυτόχρονα ότι το ρίσκο μας είναι σε επίπεδα, που τους επιτρέπει να βάλουν τα χρήματά τους χωρίς να φοβούνται.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και στην ώρα τους μέχρι τον Αύγουστο, τότε το κόστος χρήματος θα υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το επιτόκιο του 3,5% παραμένει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες από την απόδοση του επταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας και της Κύπρου, 1,53% και 1,56% αντίστοιχα.

Συνεπώς, είναι κομβικής σημασίας η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι – με την έξοδο στις αγορές – δανειζόμαστε ή επιχειρούμε να αντικαταστήσουμε χρήματα, τα οποία σήμερα πληρώνουμε με μισό κόστος.

Την επανείσοδο μας στη θετική αυτή διαδικασία θα την πληρώσουμε με αυξημένο κόστος, δε γίνεται αλλιώς, αλλά το ζητούμενο είναι αυτό το κόστος να φθίνει.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να εστιάσει την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς και στο βαθμό της εποπτείας που θα υπάρχει με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.»