Αλλαγή χρήσης του όρου “Μακεδονία”… από την Ελλάδα, προσδοκά ο Ντιμιτρόφ! “Δυναμική συμφωνίας” βλέπει ο Νίμιτς.

Αλλαγή χρήσης του όρου “Μακεδονία”… από την Ελλάδα, προσδοκά ο Ντιμιτρόφ! “Δυναμική συμφωνίας” βλέπει ο Νίμιτς.

Εκεί που μας χρωστούσανε, ζητάνε… και το βόδι οι Σκοπιανοί, με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΜΔ Νικολά Ντιμιτρόφ, να εκφράζει στα ΜΜΕ της χώρας του προσδοκίες για αλλαγή χρήσης του όρου “Μακεδονία”… από την Ελλάδα!

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ υπονοεί  ουσιαστικά, αλλαγές στην ονομασία των διοικητικών περιφερειών μας (Κεντρική Μακεδονία,κλπ), του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου “Μακεδονίας”.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο TV21 των Σκοπίων, δήλωσε τα εξής:

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε… Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στη “Μακεδονία”, διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία.»

Ο Μάθιου Νίμιτς στην ΕΡΤ

“Θετική δυναμική συμφωνίας” των δύο πλευρών, διαπιστώνει στο μεταξύ  ο διαμεσολαβητης του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Νίμιτς έκανε λόγο για “εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά” και για  “απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σημαντικότερος ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή μετά την επίλυση της διαφοράς.

Επιβεβαίωσε υπάρχει “συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα” στη βάση ιδεών που είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν και πρόσθεσε πως, αν βρεθεί το όνομα, Αθήνα και Σκόπια μπορούν να επιλύσουν τα άλλα παράπλευρα ζητήματα γύρω από αυτό, όπως θέματα ιστορικού χαρακτήρα και ιστορικής κληρονομιάς, σχολικά βιβλία, κ.α.

“Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν και αυτά, εάν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα”, είπε και εξέφρασε την ελπίδα “και στις δύο χώρες οι πολίτες να δουν με μεγάλη σοβαρότητα την προοπτική λύσης και να την υποστηρίξουν”.