Αλλαγή του κατηγορητηρίου φοβάται η Αθήνα για τους δύο στρατιωτικούς

Αλλαγή του κατηγορητηρίου φοβάται η Αθήνα για τους δύο στρατιωτικούς

Για τυχόν τροποποίηση του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία ανησυχούν οι ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την ελληνική πλευρά, οι κυριότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι αφορούν παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, αφότου πιάστηκαν να έχουν παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Ωστόσο, οι τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση διερευνούν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι εισαγγελείς εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται τη Δευτέρα, όταν οι δύο στρατιωτικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, όπου και αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα αφεθούν ελεύθεροι ή εάν θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τη δικάσιμο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι στις απολογίες τους οι δύο Έλληνες υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να μπουν σε τουρκικό έδαφος. Διευκρίνισαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ ακολουθούσαν πατημασιές που είδαν στο χιόνι, με την υποψία ότι πρόκειται για ίχνη λαθρομεταναστών.

Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης. Ζήτησαν κι έλαβαν μέσω των δικηγόρων τους κάποιες αλλαξιές ρούχων, ειδικά για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο, αλλά και λίγα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Συγγενείς ων δύο υπαξιωματικών μεταβαίνουν στην περιοχή του Έβρου και σχεδιάζουν να παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για το περιστατικό. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έχει επικοινωνήσει δύο φορές με τον τούρκο ομόλογό του, και σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε το μήνυμα ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν είχαν καμία κακή πρόθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε ψυχραιμία και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα.

Απέρριψε δε κάθε σενάριο ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016.

Είχε χαρακτηριστικά ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων.capital.gr