Αλεξανδρούπολη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιλά ακατάλληλα όστρακα

Αλεξανδρούπολη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιλά ακατάλληλα όστρακα

Συνολικά 431 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν  χθες βράδυ, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες, ηλικίας 32, 34, 17 και 41 ετών, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της εν λόγω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 32χρονος να έχει καταπλεύσει με ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο (τύπου μπλάβας), φορτωμένης με συνολικά 20 σάκους με όστρακα, στο λιμενίσκο Μαΐστρου – Αλεξανδρούπολης, όπου ανέμεναν οι λοιποί δράστες. Ο 32χρονος, ο 34χρονος και ο 17χρονος αποπειράθηκαν να διαφύγουν, ακινητοποιήθηκαν όμως από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Τα όστρακα μεταφέρθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δράστες μετέφεραν – διακινούσαν είκοσι σάκους με 431 κιλά όστρακα του είδους τελλίνα, εκ των οποίων 14 σάκοι με 287 κιλά υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,3εκ. έως 2,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,00εκ.).

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ η αλίευση των οστράκων του είδους τελλίνα απαγορεύεται στην εν λόγω περιοχή και κατά την περίοδο από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε η λέμβος τύπου μπλάβας καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.