Αλέξης Τσίπρας: “Η Θεσσαλονίκη άλλη πόλη σε 4 χρόνια”

Αλέξης Τσίπρας: “Η Θεσσαλονίκη άλλη πόλη σε 4 χρόνια”

Σχεδόν μια ώρα διήκρεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για λίγο με τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης και είπε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη επί της βάσης του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που εκπόνησε η κυβέρνηση αφού άκουσε και τι είχαν να πουν οι περιφέρειες μέσω των 14 περιφερειακών συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν. Πως σκοπός πλέον της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών και μάλιστα με γοργό ρυθμό.

Πως μέσα σε αυτό το κλίμα η Βόρεια Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Πως είναι σε διαρκή επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα, τον αγροδιατροφικό τομέα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Θεσσαλονίκη τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να γίνει μια διαφορετική πόλη, η οποία δεν θα χρειάζεται να σέρνεται πίσω από την Αθήνα ως “συμπρωτεύουσα” και να καταστεί πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Να έχει μια ραγδαία ανάπτυξη.

Πως είναι πεποίθησή του το γεγονός ότι η επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος με τη γειτονική χώρα κι έπειτα από πολλά χρόνια θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Ειδικά εφόσον είναι μια λύση που κατοχυρώνει τα δίκαια της Ελλάδας.

Τέλος, πως σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάπτυξη θα διαδραματίσει και η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης η οποία αναμένεται φέτος να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Πως θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια άλλη εποχή αυτήν της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας.

Ταυτόχρονα όμως και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είπε πως “είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτηση, στη σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας, ενόψει της 83ης ΔΕΘ.

Το ζήτημα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει να μην είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά να περιέχει και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, γι αυτό γίνεται και η σύσκεψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την 83η ΔΕΘ τόνισε ότι σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα εποχή για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι “μπορούμε πια να αισιοδοξούμε, χωρίς να εφησυχάζουμε”.

“Για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και θέλω να συζητήσω μαζί σας για τη δίκαιη κατανομή του”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως προτεραιότητα έχει η ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να μην γυρίσει η χώρα στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση είπε έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό θα εξειδικεύσει για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης στη διάρκεια της σύσκεψης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η η Βόρεια Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μπορεί να γίνει η “ατμομηχανή” της βιομηχανικής ανάπτυξης, η “καρδιά” της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Παρατήρησε ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η σύσκεψη με τους φορείς της Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως γινόταν παλιά, πριν λειτουργήσει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι “φτωχός συγγενής”.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ και πως η 83η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ- ΜΠΕ.