Ακόμη μία περιοχή της Θεσσαλονίκης «εξοπλίστηκε» με φυσικό αέριο

Ακόμη μία περιοχή της Θεσσαλονίκης «εξοπλίστηκε» με φυσικό αέριο

Στη Νέα Μεσημβρία του δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, “έφθασε” το φυσικό αέριο μετά τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι, το Φίλυρο, την Εξοχή και τον Χορτιάτη. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην παραπάνω περιοχή του νομού, και ενεργοποιήθηκαν οι μετρητές των πρώτων καταναλωτών που απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη του.

Όπως έκανε γνωστό η εταιρία ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στη Νέα Μεσημβρία έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το ορισθέν χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή και η αεριοδότηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης μήκους 3,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, και επωφελούνται της χρήσης του φυσικού αερίου, οικιακοί, εμπορικοί καταναλωτές και δημόσια-δημοτικά κτίρια. Οι αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου ξεπερνούν ήδη τις 280, ενώ για την περίοδο 2018-2022 αναμένεται η κατασκευή επιπλέον δικτύου από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ώστε να εξυπηρετηθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές. Στόχος της εταιρείας είναι το 60% του πληθυσμού να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τσουκνιδάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Βενέτης Μπούρας, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, τα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη και Απόστολος Γκότσιας, βουλευτές και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της δημόσιας επιχείρησης αερίου με τον ιδιωτικό τομέα, και προσέθεσε ότι την περίοδο 2018-2022 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 101 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών. Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με φυσικό αέριο, ώστε – όπως είπε – και ο πολίτης της Περιφέρειας πλέον, να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα οφέλη του.

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας χαρακτήρισε ιστορική ημέρα για τη Νέα Μεσημβρία και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη βοήθεια ώστε να αναπτυχθεί η χρήση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) χωρίς διαφοροποίηση της τιμής.

Εξάλλου, στη σημασία που αποδίδει η διοίκηση και το προσωπικό της εταιρείας στην τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Βενέτης Μπούρας και επισήμανε ότι το ποσοστό της ικανοποίησης των καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες, είναι ιδιαίτερο υψηλό – της τάξεως του 90 έως 95%.

Αλλαγή για το ενεργειακό μέλλον του τόπου χαρακτήρισε τη διείσδυση του φυσικού αερίου, το μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη και αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την άρτια οργάνωση της εταιρείας και την προσήλωσή της στην ασφαλή διανομή του φυσικού αερίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του φυσικού αερίου και την συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επέκταση του δικτύου του στην Περιφέρεια, χάρις στη δέσμευση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Νέας Μεσημβρίας εκπροσωπήθηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας το αέριο ενώνει, είπε χαρακτηριστικά – και τόνισε ότι δύο στόχους είχε θέσει η εταιρεία για το 2017: ο πρώτος ήταν η ίδρυση της εταιρείας ΕΔΑΘΕΣΣ, που έχει την ευθύνη της διανομής στην περιοχή της αδείας της και ο δεύτερος η ασφαλής επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. “Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα”, σημείωσε, “ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του 2017” και αναφέρθηκε στις επεκτάσεις του δικτύου που έχουν προγραμματισθεί για το 2018: Λαγκαδά, Επανωμή, Μηχανιώνα, Νέο Ρύσιο, Χαλάστρα, Κουφάλια στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, Καλαμπάκα, Ελασσόνα, Παλαμά, Τίρναβο, Αγιά στη Θεσσαλία.

Χαιρετισμούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν οι βουλευτές Β Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ και Γιώργος Αρβανιτίδης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου, που σηματοδοτεί την αεριοδότηση της περιοχής. Νωρίτερα τροφοδοτήθηκαν με αέριο, το κοινοτικό κατάστημα της Ν.Μεσημβρίας και ο πρώτος οικιακός καταναλωτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ