Ακάρεα στις βλεφαρίδες; Κι όμως!

Ακάρεα στις βλεφαρίδες; Κι όμως!

Μπορεί να αλλάζετε και να πλένετε τακτικά τις μαξιλαροθήκες σας, αλλά αν δεν πλένετε και τα μαξιλάρια σας μάλλον κάνετε μια… τρύπα στο νερό.  Αυτό συνέβη σε μια γυναίκα που άρχισε να έχει ερεθισμό στα μάτια και πήγε στον οφθαλμίατρο για να δει τι συμβαίνει.

Ξυπνούσε το πρωί και τα μάτια της ήταν ελαφρώς κόκκινα και πρησμένα. Στην αρχή έβαζε σταγόνες για να ανακουφιστεί, αλλά ο ερεθισμός δεν έφευγε.

Τελικά αποφάσισε να πάει στον γιατρό και προς έκπληξή της, ο γιατρός της βρήκε ακάρεα στις βλεφαρίδες της καθώς είχε πάρα πολύ καιρό να πλύνει τα μαξιλάρια της.

Σύμφωνα με έρευνες το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού σας, ύστερα από δυο χρόνια συνεχόμενης χρήσης χωρίς να έχει πλυθεί, αποτελείται από νεκρό δέρμα και ακάρεα.

Με άλλα λόγια αν για δυο χρόνια δεν έχετε πλύνει το μαξιλάρι σας θα έχετε καταφέρει να το μετατρέψετε σε μια εστία βρωμιάς με την οποία κοιμάστε αγκαλιά και μάλιστα καθημερινά.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζουμε μαξιλάρια που μπορούν να πλένονται εύκολα και να τα πλένουμε συχνά.

Shutterstock
Shutterstock

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ακάρεα, για την ακρίβεια ένα είδος ακάρεων το θυλακιόβιο άκαρι (Demodex folliculorum), μπορεί να εμφανιστεί και στις ανθρώπινες βλεφαρίδες πολύ κοντά στο μάτι.

Είναι εντελώς διάφανα και εντοπίζονται δύσκολα αφού το μήκος τους δεν ξεπερνάει το 1/30 (ένα τριακοστό) του χιλιοστού. Λατρεύουν να κάνουν τις αποικίες τους στη βάση της βλεφαρίδας ή ακόμη και στα φρύδια και είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Σαν τροφή τα ακάρεα έχουν το σμήγμα που παράγεται από την τρίχα.

Εάν τα θυλακιόβια ακάρεα αναπτυχθούν υπερβολικά, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στην περιοχή των ματιών φαγούρα, ιδιαίτερα κατά το πρωινό ξύπνημα.

Το θυλακιόβιο άκαρι μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή του προσώπου. «Προτιμά» τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς το δέρμα τους είναι συνήθως πιο λιπαρό.bovary.gr