Αισχρή πρόκληση της Τουρκίας για ανταλλαγή των 8 με τους Κούκλατζη και Μητρετώδη  

Αισχρή πρόκληση της Τουρκίας για ανταλλαγή των 8 με τους Κούκλατζη και Μητρετώδη  

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση που αποκάλυψαν ΤΑ ΝΕΑ και αφορά επιστολή επίσημη της Τουρκίας προς την Ευρωβουλή στην οποία ζητά την άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών και ως αντάλλαγμα θα εξασφαλίσει «δίκαιη δίκη» για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη.  Η επιστολή έχει αποδέκτη τον Αντόνιο Ταγιάνι τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ως αποστολέα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και ημερομηνία την 31η Μαΐου. Στο περιεχόμενο της επιστολής ο Τζονκάρ ουσιαστικά κατηγορεί τους θεσμούς της Ευρώπης πως είναι προκατειλημμένοι – δρουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά- σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις με τους στρατιωτικούς που έχουν βρεθεί στα αντίθετα σύνορα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στους Τούρκους αξιωματικούς ως δολοφόνους και εγκληματίες και κατηγορεί την Ευρωβουλή επειδή εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών όχι όμως υπέρ της έκδοσης των Τούρκων. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι οι 8 πέρασαν αυτοβούλως στην Ελλάδα την επαύριο του πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016.

Από την επιστολή δεν λείπουν κατηγορίες εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης στην οποία καταλογίζουν υποκρισία επειδή αντί να επιστρέψει τους Τούρκους «επαγγελματίες» τους αφήνει χωρίς τιμωρία. Τέλος στρέφεται και εναντίον της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή η οποία τυγχάνει τούτη τη στιγμή και πρόεδρος της Επιτροπής των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ της Ευρωβουλής. Αναφέρεται πως στην πρόσφατη Εαρινή Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία, στις 28 Μαΐου, έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το θέμα της απελευθέρωσης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Η κα Καϊλή αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ γιατί μία τόσο ισχυρή χώρα, όπως η Τουρκία, εξαντλεί σε δύο νέους την αυστηρότητά της. Και είχε ρωτήσει ευθέως τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Φαίνεται δηλαδή πως η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στη στάση της σε ό,τι αφορά τους δυο Έλληνες κρατούμενους στη φυλακή της Αδριανουπόλεως και αδυνατεί να δει ξεκάθαρα τις διαφορές που υπάρχουν στις δυο περιπτώσεις τις οποίες ατυχώς συγκρίνει.