Αθόρυβη… πανστρατιά για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου κόντρα στο “κλίμα” φόβου για επεισόδια!

Αθόρυβη… πανστρατιά για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου κόντρα στο “κλίμα” φόβου για επεισόδια!

Διαστάσεις “πανστρατιάς” που αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη την κυβέρνηση, προσλαμβάνει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που ακολουθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, και όχι στον Πειραιά, όπως προς στιγμήν φημολογήθηκε.

Παρά την φαινομενικά “χαλαρή” στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επιτυχία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, “κύκλοι” της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις του επικείμενου συλλαλητηρίου, αν και προς το παρόν, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, έχει πλέον την σιωπηλή ή ανοιχτή στήριξη πολύ περισσοτέρων παραγόντων, σε σύγκριση με εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ανεβάζει πολύ ψηλότερα τις προσδοκίες των διοργανωτών για το μέγεθός του.

Ήδη παρά την επίσημη “σταθερότητα” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην αρχική θέση προβληματισμού έως αντίθεσης για τα συλλαλητήρια, σε όλη την επικράτεια οι ιεράρχες έχουν “απελευθερωθεί” να συμβάλουν κατά το δοκούν στην προσπάθεια χιλιάδων πολιτών να μετακινηθούν στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Παράλληλα βουλευτές της ΝΔ και άλλων κομμάτων που ως την περασμένη Κυριακή κρατούσαν αποστάσεις μέχρι που φάνηκε ο όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, διαμηνύουν ανεπίσημα ή ακόμα και πιο “ανοιχτά” σε φίλους και ψηφοφόρους την πρόθεσή τους να παραστούν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στην… αθόρυβη “πανστρατιά”, μετέχουν και πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης και δήμαρχοι της περιφέρειας, που δεν διστάζουν να διευκολύνουν την μετακίνηση πολιτών προς την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.

Δεδομένη βέβαια, είναι η μεγάλη κινητοποίηση, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων, αλλά και η διαπιστωμένη διάθεση χιλιάδων, όπως εκφράζεται ατομικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Αυτό το “ρεύμα” υποστήριξης του συλλαλητηρίου, αλλά χωρίς πρόθεση “καπελώματος”, αναμένεται να ενταθεί μετά την αυριανή τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, για το ονοματολογικό και τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η Ν.Δ.

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες διαρροές από το “περιβάλλον” του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που διαψεύδουν κάθε ισχυρισμό περί υπάρχουσας συμφωνίας για αποδοχή του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων, “απελευθερώνει” ακόμα περισσότερο βουλευτές και στελέχη που ένιωθαν μέχρι πρότινος μια παραταξιακή ασάφεια έναντι των συλλαλητηρίων και των προτάσεων Νίμιτς που βρίσκονται στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μεγάλη κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής για τις 4 Φεβρουαρίου, αν και θεωρείται πλέον εκ προοιμίου αποτυχημένη κάθε πιθανή απόπειρά της να “καπελώσει” το συλλαλητήριο.

Στο κενό μοιάζει να πέφτει -προς το παρόν- και η απόπειρα που τροφοδοτήθηκε από άγνωστες πηγές για καλλιέργεια “κλίματος” φόβου περί επεισοδίων στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι φήμες περί αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του συλλαλητηρίου (από Σύνταγμα σε Πειραια) έφτασαν ως την αναπαραγωγή από την εφημερίδα “Καθημερινή”, που επικαλέστηκε πληροφορίες περί ανησυχίας των διοργανωτών για επεισόδια και επιθέσεις αναρχικών στο συγκεντρωμένο πλήθος, λόγω της γειτνίασης της πλατείας Συντάγματος με την περιοχή των Εξαρχείων.

Ωστόσο, ήταν άμεση η διάψευση των διοργανωτών, που με δηλώσεις τους σε άλλα ΜΜΕ (iefimerida), ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση μετατόπισης του συλλαλητηρίου, το οποίο θα διεξαχθεί κανονικά στην πλατεία Συντάγματος.

Πλέον οι εξελίξεις και η διασπορά φημών για επεισόδια σε βάρος των συγκεντρωμένων από “μπαχαλάκηδες” των Εξαρχείων, φέρνουν ξεκάθαρα προ των ευθυνών τους τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., που εφόσον το επιθυμεί, μπορεί αποτελεσματικότατα να αποτρέψει την μαζική προσέγγιση κουκουλοφόρων από τα Εξάρχεια στο Σύνταγμα.