
Αδέσποτη… η δημοτική αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα, λένε οι Φιλοζωικές Οργανώσεις.
Της Αρετής Τασούλα
Βάσει νόμου, υπεύθυνος για τα αδέσποτα, την περισυλλογή και την περίθαλψή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι ο κατά περίπτωση δήμος, στον οποίο εντοπίζεται το ζώο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ζωοφιλικές ενώσεις, στο β’ μέρος της συζήτησής του Reportplus με εκπροσώπους του χώρου, οι περισσότεροι δήμοι δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, εγκαταλείπουν κατ` ουσία… «αδέσποτες» τις αρμοδιότητές τους και συχνά επαναπαύονται στη βοήθεια και την ευαισθησία των ομοσπονδιών, των σωματείων και των εθελοντών.
«Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τα συλλέξει και δεν κάνει τίποτα» υποστηρίζει η κ. Σύρκου του φιλοζωϊκού σωματείου «Οδυσσέας» καταγγέλλοντας, μάλιστα, πως Δήμος του νομού Θεσσαλονίκης, στείρωσε ένα αδέσποτο και το παράτησε ναρκωμένο στους δρόμους. «Έχω προσφύγει στα δικαστήρια και περιμένω να γίνει η δίκη» λέει η ίδια. (σ.σ.: θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα με τις απόψεις και του εν λόγω Δήμου).
Στα δικαστήρια έχει προσφύγει και η κ. Αρτεμισία Παπαγιαννοπούλου, πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού, καθώς όμορος δήμος, σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τα αδέσποτα της περιοχής. «Τον κυνηγάμε κάποια χρόνια με καταγγελίες και μας λέει πως σε μερικές εβδομάδες θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό το ακούμε κυριολεκτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που η δικαιοσύνη καθυστερεί πολύ».
Παράλληλα, συμπληρώνει πως οι δήμοι «έχουν χάσει τη μπάλα» και πως «δεν θέλουν να ασχοληθούν» με το θέμα με αποτέλεσμα να «ασυλοποιούνται τα ζώα και να τρώει το ένα το άλλο. Το να παίρνει ο δήμος ένα χώρο ακατάλληλο και να στοιβάζει 200-300 σκυλιά, θεωρώ πως είναι τραγικό και αναχρονιστικό», εκτιμά η ίδια, επισημαίνοντας πως «μόνο σε υποανάπτυκτη χώρα βλέπεις τέτοια κατάσταση».
Η κ. Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με τη σειρά της κατηγορεί τους δήμους πως «πατάνε πάνω στην ευαισθησία μας. Ξέρουν ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα ζώο να σπαρταράει επειδή ο τάδε δήμος δεν έχει συμβάσεις με κτηνιατρείο ή κτηνιάτρους».
Τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης δέχεται στο γραφείο του μελέτες και προτάσεις από τους δήμους, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων, οι ζωοφιλικές οργανώσεις δίνουν τη δική τους λύση στο ζήτημα, προτείνοντας την χορήγηση άδειας μέσω νόμου στους οργανισμούς τους για να ιδρύουν «προαιρετικά, ελεγχόμενα και με περιορισμούς» δικά τους καταφύγια και να μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους στο συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα.
«Ας μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι με τη δική μας πρωτοβουλία» αναφέρει η κ. Ελένη Γραμματοπούλου, πρόεδρος του σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης» με έδρα την Εξοχή Θεσσαλονίκης. «Η Ευρώπη δίνει απευθείας επιχορήγηση για τέτοια προγράμματα, εμείς είμαστε όμως με δεμένα χέρια» υποστηρίζει και προσθέτει πως «εμείς θέλουμε και δεν μπορούμε, οι δήμοι μπορούν αλλά δεν θέλουν».
Παράλληλα, οι φιλόζωοι τάσσονται κατά των δημοτικών καταφυγίων που, όπως επισημαίνουν, θα μεταφέρει απλά το πρόβλημα έξω από τον αστικό χώρο. «Είναι ηλιθιότητα η σκέψη ότι με τα καταφύγια συγκέντρωσης των ζώων, είτε στην πόλη είτε, στο βουνό θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν βλέπουν τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών χωρών και έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε στην Ελλάδα 2.500.000 αδέσποτα» λέει χαρακτηριστικά η κ. Μπομπολάκη. «Ο νόμος ορίζει την προσωρινή διαμονή των ζώων και έπειτα την επανατοποθέτηση και την επανένταξή τους. Φυσικά και είμαστε κατά των καταφυγίων» καταλήγει η κ. Λεοντιάδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ομοσπονδιών και ενώσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα των αδέσποτων εστιάζεται στα πρώην… δεσποζόμενα, εγκαταλελειμμένα ζώα από σπίτια, που δεν φέρουν τσιπάκι και συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους.