Αγωνία για τις συντάξεις – Αρνητικά τα μηνύματα από το εξωτερικό

Αγωνία για τις συντάξεις – Αρνητικά τα μηνύματα από το εξωτερικό

Μια πρώτη ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων θα πάρουμε την επόμενη Δευτέρα, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως ενδεχόμενη συμπερίληψη του μέτρου στο προσχέδιο θα την καταστήσει ευάλωτη σε κριτική από την αντιπολίτευση, ενώ στο επικοινωνιακό μέτωπο θα ακυρώσει το αφήγημα περί καθαρής εξόδου και ανάκτησης της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Οι προειδοποιητικές «βολές» Ευρωπαίων παραγόντων προσανατολίζουν την κυβέρνηση στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και την προσπάθεια εύρεσης μια αμοιβαία αποδεκτής, συμβιβαστικής λύσης.

“Στο προσχέδιο δεν γίνεται να μην συμπεριληφθούν οι περικοπές. Δεν βλέπω να φθάνει ο χρόνος για να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις μέχρι τις αρχές Οκτώβρη”, τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται.

Οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, η μη ευέλικτη στάση των Βρυξελλών και η σκληρή στάση του ΔΝΤ έχουν μπλοκάρει το ζήτημα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσπαθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο να “ξεθολώσει” το τοπίο. Η παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στο ραντεβού που είχε με τον Όλαφ Σόλτς, ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο ο δρόμος που έχει να διανύσει η κυβέρνηση ακόμα είναι μακρύς.

Δεν έγινε γνωστό αν ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ κατάφερε να κερδίσει κάποιους “πόντους” στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που το προσφυγικό ξαναέρχεται απειλητικά στο προσκήνιο. Στο “πολιτικό παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει, ρόλο ενδεχομένως να παίξει ακόμα και η συμφωνία των Πρεσπών με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης και της Αμερικής να ολοκληρωθεί η συμφωνία και οι πρόωρες κάλπες να μην ανατρέψουν τα δεδομένα.

Είναι φανερό πως η σύνδεση της μη χρησιμότητας του μέτρου με την ηλικία των πολιτών τους οποίους αφορά, δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης να πείσει τους Θεσμούς πως η συγκεκριμένη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα είναι υψηλή για πάντα.

Στο περιβάλλον που δημιουργείται και με δεδομένες τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη με στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτές, δεν είναι τυχαία η παρουσία στην αμερικανική μεγαλούπολη του Γιώργου Χουλιαράκη και του Δημήτρη Λιάκου. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση  επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς τις αγορές για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί η σύγκρουση με το ΔΝΤ να μη θυμίζει τις παλαιότερες εποχές, ωστόσο στην Ουάσινγκτον εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις είναι μέτρο διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η αισιοδοξία κορυφαίων κυβερνητικών για τη μη περικοπή των συντάξεων μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα ή, όπως αρχίζει να διαφαίνεται, απαιτείται περισσότερος χρόνος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Κομισιόν για έλεγχο. Το “κακό σενάριο”, που δεν θέλουν να σκέφτονται στο Μαξίμου, είναι αυτή η διαπραγμάτευση να θυμίσει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι συζητήσεις να μην έχουν καταλήξει μέχρι τον Δεκέμβριο, στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.